Asociațiile de elevi atacă în instanță ordinul privind bursele: ”Alt ministru, aceeași atitudine! Ligia Deca lasă elevii din mediul rural în aer”

0

Șase asociații ale elevilor din țară critică ”lipsa de acțiune” a noului ministru al Educației, Ligia Deca, față de ”tăierea burselor elevilor navetiști” și anunță că vor ataca în instanță ordinul privind acordarea burselor școlare.

”Joi, 10 noiembrie a.c. a trecut termenul de 30 de zile în care Ministerul Educației putea răspunde la plângerea prealabilă depusă de Asociația Elevilor din Constanța pentru revocarea ordinului de ministru ce a tăiat bursele elevilor din mediul rural. În ciuda insistențelor reprezentanților elevilor de a primi un răspuns, instituția s-a arătat incapabilă să respecte un termen legal și să vină cu o poziție concretă față de ordin”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Timiș (AETM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Bacău (AEBc).

Reprezentanții elevilor o acuză pe Ligia Deca că prin ”inacțiune”, ”a devenit complice la dezastrul creat de Sorin Cîmpeanu, refuzând să revoce ordinul, în ciuda faptului că acesta a fost adoptat într-un context complet ilegal”.

”Mai mult, în cadrul unor răspunsuri la interpelări formulate de către mutliplii parlamentari, Ligia Deca s-a arătat dornică să își asume și să apere greșelile fostului ministru, invocând diferite motive aberante pentru justificarea ordinului.

Într-un mod absolut mincinos, Ligia Deca încercat să invoce organizarea unei Comisii de Dialog Social pentru a justifica încălcarea Legii transparenței decizionale și nepublicarea pe site-ul instituției a ordinului anterior adoptării lui, afirmând faptul că ordinul <a fost dezbătut în cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, fiind înaintat spre consultare asociațiilor de elevi>, lucru complet fals, noi neavând nicio idee de existența ordinului anterior adoptării sale”, arată elevii.

Asociațiile mai spun că, ”în contextul în care Ligia Deca recurge la aceleași acțiuni la care a recurs și Sorin Cîmpeanu, arătând dispreț față de elevi, Ministerul Educației neprezentându-se la audierile CNCD cu privire la ordinul ce vizează bursele și refuzând să răspundă, în termeni legali, la plângerea prealabilă formulată de AEC, încercând constant să justifice și să apere încălcarea legii, în loc să repare greșelile făcute, nu avem alte opțiuni decât să ne folosim de toată căile legale de atac pe care le avem pentru a ne recupera dreptul, începând cu a acționa în instanță ordinul și continuând cu a depune plângere penală pentru abuz în serviciu”.

”Considerăm inadmisibil ca Ministerul Educației să continue cu acest dispreț față de elevi. Ne dorim un altfel de ministru, nu doar un alt ministru”, se mai arată în comunicat.

„Doamna ministru Ligia Deca a dovedit, prin lipsa de acțiune a sa, că nu are niciun interes de a respecta legislația țării și drepturile elevilor, arătându-se în schimb dornică să apere greșelile lui Sorin Cîmpeanu și să manipuleze public. Nicio asociație de elevi din țară nu a fost consultată cu privire la ordinul cu bursele, iar orice document pe care îl semnează care atestă altceva constituie fals intelectual. Dacă doamna ministru va acționa ca Sorin Cîmpeanu, și noi vom acționa la fel, și nu vom ezita să decurgem la acțiuni în justiție pentru a ne apăra drepturile. Până în acest moment, doamna ministru nu ne-a dovedit decât că are intenția să încalce statul de drept precum Radu Mazăre sau Nicușor Constantinescu, predecesorii săi în Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța, iar în acest sens doresc să îi transmit că în Constanța luptăm pentru drepturile elevilor, nu le furăm!”, a declarat Ariana Dudună, președintele AEC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.