Cîmpeanu: Ministerul Educaţiei va promova disciplina obligatorie Educaţie pentru viaţă, care va include și un modul de educație sexuală

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, transmite că ministerul îşi asumă promovarea disciplinei obligatorii Educaţie pentru viaţă, care va include mai multe module, printre care: educaţie sexuală, civică, sanitară, pentru alimentaţie sănătoasă, rutieră sau de prim-ajutor.

„În România, ca de altfel în orice stat civilizat, programele şcolare sunt atributul specialiştilor din Ministerul Educaţiei. Legea educaţiei naţionale (LEN) prevede la art 65. alin. (4) că planurile cadru şi programele şcolare sunt elaborate de către organismele abilitate ale Ministerului Educaţiei. Tot LEN, la art. 5 alin. (1), prevede că, în domeniul educaţiei, dispoziţiile LEN prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. În cazul unui conflict între acestea se aplică dispoziţiile Legii educaţiei naţionale. Pe această bază legislativă, Ministerul Educaţiei îşi asumă promovarea unei discipline obligatorii – ‘Educaţie pentru viaţă’, care să cuprindă, de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, module obligatorii, adaptate vârstei elevilor”, arată ministrul într-o declaraţie transmisă Agerpres.

Potrivit acestuia, modulele obligatorii vizate sunt următoarele: Educaţie civică; Educaţie sanitară; Educaţie sexuală; Educaţie pentru alimentaţie sănătoasă; Educaţie pentru prim-ajutor; Educaţie juridică; Educaţie financiară; Educaţie rutieră; Educaţie civică.

Cîmpeanu a arătat că în cazul în care părinţii vor opta expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, nota finală se va calcula în baza rezultatelor obţinute la celelalte module.

În acest fel, vom putea armoniza necesitatea unui curriculum adaptat nevoilor societăţii actuale şi, în special, necesităţilor elevilor, evitând supraîncărcarea programei şcolare cu un număr excesiv de discipline. Pe principiul orei de religie, în cazul părinţilor care optează expres, în scris, pentru a-şi retrage copiii de la modulul de Educaţie sexuală, elevii nu ar avea afectată nota obţinută la ‘Educaţie pentru viaţă’, nota finală aferentă disciplinei urmând a fi calculată pe baza notelor obţinute pentru n-1 module”, a menţionat ministrul.

Ce spun asociațiile elevilor

Asociaţiile elevilor din Constanţa, Maramureş, Bucureşti, Ilfov, Bacău şi Ilfov dezaprobă decizia Ministerului Educaţiei de a permite ca părinţii să îşi poată retrage copiii de la orele de „Educaţie pentru viaţă”.

„Prim-ministrul României, Florin Cîţu, a anunţat la postul de televiziune TVR1 decizia Ministerului Educaţiei cu privire la educaţia sexuală în şcoli. Materia ‘Educaţie pentru viaţă’ va include educaţie sexuală, juridică, rutieră şi pentru alimentaţie sănătoasă, cunoştinţe de mare importanţă pentru elevi, şi va fi introdusă la nivel gimnazial şi liceal. Deşi domnul prim-ministru a declarat, de asemenea, faptul că materia va fi obligatorie, a anunţat că părinţii vor putea să îşi retragă copiii, folosind aceeaşi practică ca la orele de religie. Asociaţiile de elevi critică măsura de retragere a elevilor, deoarece considerăm materia una necesară”, conform unui comunicat transmis Agerpres.

De asemenea, asociaţiile de elevi consideră necesară pregătirea „intensă, calitativă” a profesorilor ce vor preda materia, având în vedere faptul că aceasta va fi una pluridisciplinară.

„Solicităm ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să facă din promisiunea obligativismului materiei ‘Educaţie pentru viaţă’ realitate”, se arată în comunicat.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), Ariana Dudună, apreciază că este „jenant faptul că o materie atât de importantă”, care învaţă elevii noţiuni „fundamentale, necesare pentru a-şi trăi viaţa într-un mod responsabil şi sănătos” este considerată neimportantă.

„Materia nu este una împământenită în convingerile personale, ci în faptele ştiinţifice şi juridice. Astfel, devine imperios ca aceasta să fie tratată ca atare, cum am trata orice altă materie necesară elevilor, precum istoria, matematica, biologia, unde nu este prevăzută opţiunea de retragere de la cursuri”, a precizat aceasta.

„Aceste noţiuni nu doar că sunt importante, ci sunt esenţiale în viaţa unui elev. Prin această decizie nu ne raportăm doar la cei care ar avea acces să afle aceste noţiuni şi singuri, ci şi la elevii din mediile defavorizate care nu beneficiază de acest tip de educaţie, de explicarea realităţii în care trăiesc. Susţinem caracterul obligatoriu al acestei materii întocmai pentru a ne asigura că aceste informaţii fundamentale ajung la toţi elevii care trebuie să se formeze ca nişte adulţi responsabili, pentru că rolul şcolii dincolo de a te încărca cu informaţie este şi să te formeze ca om”, a precizat Ioana Nunu, preşedinte Asociaţiei Elevilor din Bacău.

Citește și: Propunerea ministrului Educației: Educația sexuală să fie inclusă într-un modul de educaţie pentru viaţă. Părinții pot cere retragerea copiilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here