Cum vor reveni elevii la școală după vacanța de Paște. Ministrul Educației a anunțat că scenariile galben și roșu au fost comasate

0

Scenariile în care vor reveni elevii la școală după vacanța de Paște au fost modificate. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi, într-o intervenție la Pro TV, că scenariile roșu și galben au fost comasate, iar cursurile vor fi reluate în data de 5 mai, respectiv 10 mai pentru clasele terminale, în două scenarii, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, mai mare sau mai mică de 1 la mie.

Scenariul roșu a fost desființat, iar ministrul Educației a explicat cum se vor desfășura cursurile în cele două scenarii rămase:

  • ”În scenariul 1, rata de infectare mai mică de 1 la mie, toți elevii vor putea merge în școli cu prezență fizică. Astăzi, la ora la care vorbim, sunt 1731 de localități în care rata de infectare este sub 1 la mie. Deci toți elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, plus copiii din grădinițe vor putea merge, cu prezență fizică, la școală în toate cele 1731 localități.
  • În scenariul 2 și astăzi sunt 1450 localități în scenariul 2, rată de infectare peste 1 la mie, sigur, nu luăm în discuție localitățile care sunt în carantină, din fericire nu au rămas multe localități în carantină – în acest scenariu 2 vor putea merge la școală, cu prezență fizică, toți copiii de grădiniță, plus toți elevii din învățământul primar și elevii din clasele terminale, plus elevii din 185 de școli cu și fără personalitate juridică, școli speciale. Practic, în scenariul 2, atunci când rata de incidență este peste 1 la mie, nu vor putea merge cu prezență fizică la școală, din păcate, elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a și elevii claselor a IX-a, a X-a, a XI-a.”

În data de 5 mai, se întorc după scenariile deja anunțate, 1 și 2, toți elevii cu excepția claselor terminale. Clasele terminale nu au avut structura anului școlar modificată și se vor întoarce în data de 10 mai. Fie că vorbim de elevii din scenariul 1, fie că vorbim de elevii claselor terminale din scenariul 2, toți elevii claselor terminale se vor întoarce în școală cu prezență fizică, renunțându-se chiar și la condiția de înjumătățire a efectivelor de elevi în scenariul roșu. Practic, cele două scenarii, galben și roșu, au fost comasate într-un singur scenariu – rată de infectare mai mare de 1 la mie”, a precizat ministrul Educației.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, la revenirea în școală, ”nu se cere testare epidemiologică”, dar se va insista pe respectarea regulilor de protecție sanitară: purtarea obligatorie a măștii de protecție, aerisirea frecventă a spațiilor, respectarea unei distanțări adecvate și a normelor de igienă.

În ceea ce privește testarea elevilor cu simptome, ministrul Educației a anunțat că vor fi folosite testele rapide antigen clasice. ”Posibilitatea reală este dată, conform ultimelor discuții cu Ministerul Sănătății, doar de utilizarea testelor antigen rapide. Dacă ar fi fost utilizate testele non-invazive, acele teste ar fi trebuit confirmate prin teste antigen rapide, ulterior și prin teste PCR. Am înțeles că această procedură ar fi fost greoaie. În plus, există încă un argument pe care îl acceptăm: testele non-invazive, chiar dacă ele vor putea fi folosite, nu sunt luate în calcul în rata de incidență. (…) Este nevoie de validarea prin testele care sunt omologate pentru calculul ratei de infectare.”

Citește și: Elevii din clasele terminale se pot întoarce după vacanță în efective complete la școală, indiferent de scenariul în care se află localitatea – CNSU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.