Ministrul Educației, despre amânarea planurilor-cadru pentru liceu: Dacă nu sunt ce trebuie, ne luăm timp de gândire şi stăm un an

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, vineri, în faţa comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament că au fost primite peste 1.000 de propuneri de modificare a planurilor cadru de liceu care fuseseră validate în luna august a anului trecut şi puse în dezbatere pe parcursul lunii ianuarie, relatează Agerpres.

„Planurile cadru de liceu care au fost construite de către grupuri de lucru şi validate în luna august anul trecut au fost lansate în dezbatere publică de îndată ce am preluat mandatul. Şi toată luna ianuarie au stat în dezbatere publică. Am primit peste 1.000 de propuneri de modificare a acestor planuri cadru. Toată lumea a vrut să le modifice, toată lumea le-a criticat, chiar şi cei care le-au făcut, chiar şi cei care le-au validat”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a afirmat că, pentru a avea planuri cadru corespunzătoare pentru liceu, s-ar putea aştepta încă un an, întrucât este nevoie de consultare „cu toţi cei îndreptăţiţi” să se pronunţe asupra acestora.

Şi în opinia mea nu sunt ce trebuie. Dacă nu sunt ce trebuie, ne luăm timp de gândire şi stăm un an până când o să avem nişte planuri cadru rezultate din consultare cu toţi cei îndreptăţiţi să se pronunţe. (…) Vom avea planuri cadru corespunzătoare aşa cum trebuie pentru clasele IX-XII pentru liceu. Dar nu din septembrie 2021, ci din septembrie 2022. Lansate în dezbatere publică în luna ianuarie, ar însemna că poate fi lansată licitaţia la sfârşitul lui aprilie. Experienţa ne arată că în niciunul din cei opt ani o licitaţie nu a durat mai puţin de şapte luni. (…) Decizia este de a ne lua timp pentru a gândi cum se cuvine aceste planuri cadru, pentru că este absolut esenţial să ai planuri cadru corespunzătoare aşteptărilor societăţii Secolului 21„, a mai arătat ministrul Educaţiei.

Bugetul Ministerului Educaţiei pentru anul 2021 a primit, vineri, aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament.

La finalul şedinţei, Sorin Cîmpeanu a declarat că bugetul alocat Ministerului Educaţiei reuşeşte să acopere toate categoriile de cheltuieli.

„În raport cu constrângerile bugetare şi economice specifice acestui an, este un buget care reuşeşte să acopere toate categoriile de cheltuieli. Este un buget în valoare absolută, pentru Ministerul Educaţiei, mai mare cu 244 de milioane de lei. Bugetul educaţiei, nu al Ministerului Educaţiei, este mai mare cu 2,2 miliarde de lei, este 39,653 miliarde lei”, a declarat Cîmpeanu, la Parlament.

El a recunoscut faptul că, în raportul necesar de resurse din Educaţie, bugetul nu este suficient, fiind departe de ţinta asumată din PIB, dar şi-a exprimat speranţa că „din PNRR va exista o sumă importantă alocată pentru Educaţie”.

„În procente, este un buget al educaţiei şi al Ministerului Educaţiei uşor mai mic decât anul precedent. Totuşi, anul 2020 şi 2021 înregistrează şi în valoare absolută, luaţi împreună şi procentual, cele mai mari valori din ultimii 10 ani. Nu e un secret faptul că suntem departe de ţinta asumată – de 6 % din PIB. (…) Dar, peste acest buget al Educaţiei se suprapune orice vom obţine ca resursă alocată educaţiei din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a afirmat ministrul.

Între priorităţi, ministrul a enumerat creşterea costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale, cheltuielile de funcţionare ale şcolilor, îndeosebi ale şcolilor din mediul rural, alocarea unor sume de la bugetul de stat pentru bursele elevilor.

Citește și: Cîmpeanu: În școala românească, se acordă manualului o importanță mai mare decât ar trebui. Important este cât de competenți sunt profesorii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.