Marian Staș, expert în educație: Dacă îmi pasă ca de ochii din cap de copii, fac școala de care copiii au nevoie, fără niciun fel de negociere

0

Subiectul predării online ”ar trebui să fie nenegociabil” pentru ”profesorii cu integritate și oamenii cărora le pasă într-adevăr de școală”, iar dacă nu-i convine cuiva, ”există și instituția demisiei, a părăsirii sistemului”, a declarat profesorul Marian Staș, expert în educație, la RFI, în contextul dezbaterilor legate de profesorii care refuză să predea online.

”Mi se pare un semnal de atenție foarte, foarte relevant în legătură cu ceea ce înseamnă relația de încredere, în primul rând, și încredere bazată pe integritate, între instituția școlii și profesori și între profesori și sistem. Pentru că dacă îmi pasă ca de ochii din cap de copii, intru și fac școala de care copiii au nevoie, fără niciun fel de negociere. Adică fără să pun problema dacă sunt filmat, nu sunt filmat, vreau online, nu vreau online”, a spus Marian Staș.

Expertul în educație atrage atenția că, în momentul de față, problema este că ”relația de integritate este extrem de deteriorată și încrederea bazată pe ingritate”.

”Pentru că în momentul în care actorii importanți din sistem și Ministerul Educației și Guvern și unii profesori acționează și se comportă cu jumătăți de măsură de integritate, de pildă nu știu sau nu pot să susțină orele, nu alocă resursele necesare, promit 250.000 de tablete și nici alea 80.000 nu sunt încă disponibile, despre care făcuseră vorbire, atunci acest cerc, care ar trebui să fie virtuos, de încredere reciprocă, bazată pe integritatea fiecărui jucător în parte, devine un cerc otrăvit, un cerc vicios, de lipsă de încredere în care astfel de manifestări își pot face locul.

Din punctul de vedere al unor profesori cu integritate și oameni cărora le pasă într-adevăr de școală, acest subiect ar trebui să fie nenegociabil. Eu, dacă aș fi în locul lor, aș face școală oricum, fără niciun fel de problemă, iar dacă nu-mi convine, există și instituția demisiei, a părăsirii sistemului”, a declarat profesorul Marian Staș.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că nu poate să își imagineze că un profesor poate refuza să predea copiilor. ”Vom lua măsurile legale care se impun în astfel de situaţii”, spunea premierul, întrebat ce se întâmplă cu profesorii care refuză să predea online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.