Un medic avertizează că riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este crescut în școlile cu 1000 de elevi. În Capitală, ar trebui aplicat scenariul galben

0

Un medic din Târgu Mureş  propune Ministerului Sănătăţii un nou model de calcul al riscului de persoane infectate care ar putea intra într-o unitate de învăţământ, odată cu începerea anului şcolar, relatează TVR. Metoda este preluată de la Universitatea din Texas şi introduce în calcul mărimea şcolii şi incidenţa cazurilor nediagnosticate. Estimarea arată că, într-o şcoală cu 1000 de elevi, ar putea fi în medie 6 persoane infectate cu SARS-CoV-2, încă din prima săptămână.

Estimările făcute de Mihaly Imre arată că, dacă mâine s-ar deschide școlile, doar cele cu mai puțin de 250 de elevi din județele Botoșani, Călărași, Harghita, Satu Mare și Teleorman ar putea aplica scenariul verde. În rest, toate școlile ar trebui să adopte cel puțin strategia galbenă. Mai mult, cele din județul Argeș ar trebui să preia scenariul roșu.

Specialistul spune că o asemenea estimare îi permite şcolii să-şi evalueze capacitatea de a reacţiona şi poate decide din timp reducerea numărului de elevi la cursuri.

În București, așa cum arată estimările, școala ar trebui să înceapă în scenariul galben.

”De exemplu, o școală cu o mie de elevi din București, în momentul de față, are riscul de a avea 6 copii infectați în următoarea săptămână la școală”, a declarat medicul Mihaly Imre pentru TVR.

Medicul a postat pe Facebook, pe 18 august, un tabel cu estimarea numărului de elevi care ar veni infectați la școală în următoarele 7 zile, defalcat pe județ.

”Tabelul arată riscul mediu de introducere al infecției cu SARS-COV-2 într-o școală cu 250, 500 respectiv 1000 de persoane (elevi + cadre + personal suport), iar în paranteză apar valorile minime și maxime estimate.

Conform acestei estimări, dacă mâine s-ar deschide școlile doar cele cu mai puțin de 250 de elevi din județele Botoșani, Călărași, Harghita, Satu Mare și Teleorman ar fi recomandat să se deschidă conform strategiei verzi.

În rest toate școlile ar trebui să adopte cel puțin strategia galbenă. Mai mult de atât, toate școlile din județul Argeș (indiferent de mărime) ar trebui să adopte strategia roșie.

Pentru județele cărora le este recomandat să pornească cu strategia galbenă, această strategie galbenă ar trebui să limiteze numărul total al persoanelor dintr-o școală (elevi + cadre + personal suport) la maxim 250 în județele: Bihor, Brăila, Brașov, București, Buzău, Dâmbovița, Galați, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Prahova, Timiș, Vâlcea, Vaslui și Vrancea respectiv la maxim 500 în restul județelor”, scria medicul Mihaly Imre.

Foto: facebook.com/ Mihaly Imre

Citește și: Măsurile pentru începerea școlii. Alexandru Rafila: Dacă folosim măști pentru adulți la copii, ele vor fi inutile. Trebuie adaptate ca dimensiune

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.