Adriana Pistol (INSP): ”Focare vom avea în școli, garantat. Închideri de o clasă, cum e și la gripă, se vor întâmpla”

0

Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a declarat la Digi24 că apariția unor focare de COVID-19 în școli va fi de ”neevitat” și a arătat că o decizie privind modul în care se vor desfășura cursurile trebuie luată în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate.

Focare vom avea în școli, garantat. Punctual, închideri de o clasă, cum e și la gripă, se vor întâmpla, dar vor fi punctuale, vor fi de scurtă durată, acestea vor fi, clar, de neevitat. Dacă suntem într-un scenariu foarte rău, toată lumea ar trebui să meargă online.

Cred că trebuie făcute raționamente dependente de numărul de copii, de situația epidemiologică locală și implementat ceea ce trebuie, conform cu starea fiecărei localități, școli și județ”, a spus Adriana Pistol, la Digi24.

Întrebată când ar putea fi luată decizia în mod corect pentru redeschiderea școlii, Adriana Pistol a arătat că ”vom putea avea o prognoză a ceea ce va întâmpla la acel moment cu două săptămâni înainte”.

”Cu două săptămâni înainte, poți să-ți dai seama care este tendința, care sunt județele cele mai afectate, localitățile cele mai afectate și Ministerul Educației, cu inspectoratele școlare, vor putea să-și planifice: aici se deschide în felul acesta, aici în felul acesta, aici se poate întoarce toată lumea, aici jumătate. Știu că toată lumea își dorește să știe cum, numai că acest cum este așa de variabil…

Gândiți-vă că, la 15 septembrie, poate începe școala într-un mod anume, pe baza prognozelor existente la acel moment, după care în octombrie să se schimbe, să se întâmple ceva în altă parte, să intre online, să se linișească lucrurile în altă parte și să se ducă copiii la școală. Există mari șanse ca anul școlar să fie cam așa: când așa, când așa”, a precizat directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din INSP.

Citește și: Variantele pentru noul an școlar. Alexandru Rafila: Trebuie măsuri flexibile, nu există două şcoli la fel. Copiii nu pot fi transformați în cititori de tablete

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.