Monica Anisie: Rezultatele sunt bune la Evaluarea Națională. Din toamnă, este necesar să începem anul școlar altfel

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a comentat, marți seară, la Realitatea Plus, rezultatele de la Evaluarea Națională 2020, spunând că acestea au fost ”bune”, iar un rol important l-au avut testele de antrenament puse la dispoziția elevilor, dar și programul Teleșcoala. Monica Anisie a anunțat că Ministerul Educației va continua publicarea de teste de antrenament și anul viitor, dar și programul realizat în parteneriat cu televiziunea publică. În ceea ce privește discrepanțele dintre mediul rural și mediul urban în rezultatele de la Evaluarea Națională, ministrul a arătat că trebuie venit cu măsuri în sprijinul copiilor de la sat și din mediile defavorizate prin realizarea unor planuri remediale din toamnă, dar și prin asigurarea accesului la învățarea online.

Rezultatele sunt bune la Evaluarea Națională. Cred că un rol important l-a avut și modul în care Ministerul Educației s-a gândit să realizeze pregătirea elevilor prin acele teste de antrenament pentru că acestea au venit în sprijinul elevilor, pe de o parte, dar au respectat și modelul pe care Ministerul Educației l-a pus la dispoziția elevilor. În felul acesta, elevii s-au pregătit mai bine, au văzut care sunt tiparele pe care ar trebuie să le urmeze și cred că un rol important l-a avut și faptul că am publicat pentru fiecare test de antrenament și baremul de notare și corectare. S-au familiarizat, au văzut care ar putea să fie răspunsurile corecte pe care trebuie să le dea. În felul acesta, au exersat în perioada aceasta, alături de profesorii lor. Un alt element important cred că l-a reprezentat și programul Teleșcoala pe care Ministerul Educației l-a dezvoltat în această perioadă”, a spus ministrul Educației.

Întrebată în legătură cu notele și mediile obținute de elevii din mediul rural – aproape jumătate dintre elevii de la sat au luat note sub 5 la Matematică – Monica Anisie a spus că Ministerul Educației are în vedere mai multe tipuri de intervenţii pentru următorul an școlar, precum achiziționarea de echipamente IT și realizarea unor planuri remediale.

”Este necesar ca, din toamnă, să începem anul școlar altfel. Să fim pregătiți dacă va fi un al doilea val, așa cum spun epidemiologii, să nu mai trăim experiența pe care am trăit-o acum. (…) Începând cu septembrie, anul școlar trebuie să ne găsească pregătiți pentru acești copii din mediile defavorizate, din mediul rural, trebuie să găsim și să facem planuri de măsuri remediale. Trebuie să venim în sprijinul acestor copii, să găsim pentru ei, pe lângă faptul că, așa cum se știe, Ministerul Educației a început deja licitația pentru achiziționarea de tablete conectate la internet, trebuie să venim și cu o intervenție, cu planuri remediale pentru acești copii care au avut de suportat încă o situație dificilă”, a precizat Monica Anisie.

Ministrul Educației a arătat însă că ”aceleași rezultate slabe în mediul rural au fost și în anii trecuți”. ”Pe mine mă îngrijorează faptul că au fost cam aceleași rezultate slabe și nu s-au luat măsuri. Asta este problema, până la urmă. (…) Trebuie să avem o intervenție în zona aceasta pentru a oferi șanse egale tuturor copiilor”, a declarat ministrul Educației.

Monica Anisie a mai spus că printre intervențiile MEC se numără și formarea profesorilor în utilizarea platformelor online de predare-învăţare, dar şi realizarea unei Biblioteci virtuale. Ministrul a arătat că este important ca, pe timpul verii, profesorii să participe la cursurile de formare online tocmai pentru a se familiariza cu predarea online.

Pe de altă parte, Monica Anisie a anunțat că Ministerul Educației va publica și anul viitor teste de antrenament pentru elevii care susțin examenele naționale și va continua programul Teleșcoala.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.