Bacalaureat 2020, prima probă scrisă. Ce subiecte au primit candidații la Limba și literatura română – Uman și Real UPDATE

0

Absolvenții de liceu au susținut, luni, prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2020, la Limba și literatura română. Proba a început la ora 9.00, iar candidații au avut la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor. Ministerul Educației va publica pe subiecte.edu.ro, la ora 15.00, baremul de corectare și subiectele pe care le-au avut de rezolvat liceenii (profilurile Uman și Real). În acest an, examenul se desfășoară în condiții speciale, elevii trec prin triajul epidemiologic la intrare, în sălile de examen poartă măști de protecție și stau la o distanță de 2 m unul față de celălalt. Candidații depistați cu temperatura peste 37,3 grade Celsius nu pot susține probele. 

UPDATE „Subiectele au fost adaptate momentului pe stil argumentativ fiind unul foarte ofertant pentru tinerii adulți, în timp ce particularitățile unei comedii studiate nu ar trebui să le fie necunoscute elevilor, deoarece comedia se studiază încă din gimnaziu și sunt convinsă că elevii vor demonstra că această perioadă nu le-a afectat concentrarea și vor obține rezultate foarte frumoase”, a spus Raluca Vlaicu, profesoară de limba română, citată de Monitorul de Cluj.

UPDATE Ce subiecte au primit candidații la Limba și literatura română, BAC 2020:

  • Subiecte Limba și literatura română – Real
   • Subiectul I: Candidații au avut un text din “Amintiri despre G. Călinescu”, de Mircea Bandu și de rezolvat mai multe cerințe pe baza acestuia la punctul A. La punctul B, liceenii au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă mass-media contribuie sau nu la crearea imaginii publice a unei persoane, pornind de la textul dat.
   • Subiectul II: Elevii au avut de prezentat, în minimum 50 de cuvinte, perspectiva narativă dintr-un fragment din ”Arhanghelii”, de Ion Agârbiceanu.
   • Subiectul III: Candidații au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități ale unei comedii studiate.

Sursa foto: ziarulunirea.ro

  • Subiecte Limba și literatura română – Uman
   • Subiectul III: Absolvenții de la profilul uman au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

Sursa foto: stirileprotv.ro

Examenul de Bacalaureat 2020 va continua marți, 23 iunie, cu proba la Limba și literatura maternă, iar miercuri, 24 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă, proba la alegere a profilului și a specializării, este programată joi, 25 iunie.

Potrivit MEC, pentru susținerea probelor scrise s-au înscris aproximativ 155.500 de candidați, dintre care aproximativ 123.800 de candidați din promoția curentă, respectiv 31.800 de candidați din promoțiile anterioare. În Capitală vor susține probele examenului de Bacalaureat peste 17.000 de candidați.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 30 iunie (până în ora 12:00) și se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 16:00 – 20:00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

   • recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
   • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
   • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

CALENDARUL examenului de Bacalaureat național – 2020 

   • 3 – 10 iunie 2020: Înscrierea candidaților
   • 11-17 iunie: Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale
   • 22 iunie 2020: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
   • 23 iunie 2020: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
   • 24 iunie 2020: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
   • 25 iunie 2020: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
   • 30 iunie 2020: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
   • 30 iunie 2020: Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16.00-20.00
   • 1 iulie 2020: Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8.00 – 12.00
   • 1 – 4 iulie 2020: Rezolvarea contestațiilor
   • 5 iulie 2020: Afișarea rezultatelor finale

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține examenul de Bacalaureat în etapa specială, începând cu data de 6 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.