Monica Anisie: Elevii care au acces la internet, obligați să participe la cursurile online. Ei pot fi notați când revin la școală

0
Foto: pixabay.com

Elevii care au acces la internet şi calculator au obligativitatea de a participa la cursurile online desfăşurate de profesori, iar ei pot fi notaţi când revin la școală pentru această activitate și notele trecute în catalog, cu acordul lor sau al părinţilor, a declarat miercuri seara, la Digi 24, ministrul Educaţiei, Monica Anisie. 

„Pentru că s-a încheiat perioada de vacanţă revenim, nu la cursurile organizate în spaţiul unităţii de învăţământ, ci la cursurile organizate online. Am dat o instrucțiune, am aprobat-o prin ordin de ministru, este o măsură prin care am stabilit în mod clar care sunt responsabilităţile la nivel de minister, de inspectorat şcolar, unitate de învăţământ, cadru didactic, elev. Elevul care are acces la internet şi are posibilitatea de a participa la lecţiile online are obligativitatea de a participa la cursurile desfăşurate de către profesor”, a explicat Monica Anisie.

Ordinul de ministru privind desfășurarea învățării online prevede că ”elevul are obligația de a participa la activitățile de învățare online stabilite de unitatea de învățământ”. 

În condițiile în care sunt elevi care nu au calculatoare și acces la internet, Monica Anisie a arătat că Ministerul Educaţiei a oferit, prin instrucţiunea aprobată, posibilitatea ca, de exemplu, ”unităţile de învăţământ să poată da în custodie un calculator din şcoală unui elev dacă nu are acces la o tabletă sau un laptop și în felul acesta să aibă și elevul acela acces la internet”.

Ordinul de ministru prevede că părinții vor răspunde material pentru distrugerea dispozitivelor respective. De asemenea, conform ordinului, părinții au obligația de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul și participarea copiilor la activitățile de învățare online organizate de unitatea de învățământ.

În ceea ce privește durata lecțiilor online, Monica Anisie a arătat că specialiştii în educație au pledat pentru ”flexibilitate” în cazul fiecărui profesor, dar o lecție nu ar trebui să dureze mai mult de 40 – 50 de minute.

„Aici specialiştii în educație au avut mai multe păreri şi părerea acestora a fost că este mai bine să lăsăm o flexibilitate pentru că profesorul sau învăţătorul ştie cel mai bine cât anume poate să dureze o astfel de lecţie. 40 de minute, 50 de minute, cam aici au fost recomandările pe care le-au făcut specialiştii în ştiinţele educaţiei”, a declarat Monica Anisie.

Ministrul Educaţiei a mai arătat că noul ordin permite ca elevii să primească note la revenirea la şcoală, în baza prestației de la cursurile online, dar și predarea de noi conținuturi.

”Da. Şi până acum unii colegi profesori au realizat predare, au mers mai departe cu materia, ceea ce nu este rău. (…) Acum noi am venit și am pus în practică sub forma aceasta de obligativitate tocmai pentru că s-a simțit nevoia ca această reglementare să fie una realizată prin ordin de ministru. Elevii pot fi notaţi la momentul în care aceștia revin la cursuri pe baza a ceea ce au realizat în această perioadă. Nota poate fi trecută în catalog cu acordul elevului sau părintelui, dacă vorbim despre minori”, a declarat Monica Anisie.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.