Din dragoste pentru elevi: O învăţătoare pensionară a făcut naveta și a predat fără să fie plătită într-o școală din Sibiu

0
Foto: Agerpres

Învăţătoarea Maria Cândea a venit gratis la o şcoală din municipiul Sibiu, timp de trei săptămâni, făcând naveta 20 de kilometri din localitatea Sibiel, doar din grija pentru elevii care aveau un alt cadru didactic şi care a lipsit de la ore din motive medicale, relatează Agerpres.

În prezent, învăţătoarea care ar fi trebuit să le predea copiilor a ales să se pensioneze după demararea mai multor anchete care verifică certificatele ei medicale. Ea lipsea de la ore din luna septembrie. Practic, fosta învăţătoare a celor 21 de elevi din clasa I de la Şcoala „Radu Selejan” din Sibiu obişnuia să anunţe conducerea şcolii, aproape în fiecare zi de luni, după ora 8,00, că este bolnavă, copiii rămânând astfel fără cadru didactic. Ei au fost supravegheaţi inclusiv de către femeia de serviciu, secretara şi directoarea şcolii.

Astfel, a fost rugată să vină de acasă, din Sibiel, Maria Cândea, care este pensionată, pentru a le preda copiilor. Aceasta a acceptat să facă naveta zilnic şi să predea fără să fie plătită tot timpul.

Sigur că am venit neplătită, în perioada în care era concediu iniţial, nu prea mă putea plăti. Îi cunoşteam pe o parte dintre elevi, aveam şi admiraţie pentru colegii mei, pentru directoare, îmi părea rău să se strice prestigiul şcolii. Erau nişte motive. Şi, până la urmă, nu toate lucrurile se fac pe bani”, a declarat învăţătoarea Maria Cândea.

Întrebată de ce a acceptat să vină în primul semestru să predea ştiind că nu poate fi plătită, instituţia de învăţământ trebuind să achite concediile medicale ale fostei învăţătoare, Maria Cândea a spus că doar dragostea faţă elevi a motivat-o.

„Mă gândeam tot timpul la ei. Dimineaţa când ştiam că nu vine, mă gândeam la ei, ce fac copiii aceştia singuri”, spune Maria Cândea.

După o carieră de 44 de ani ca învăţătoare, Maria Cândea a ajuns să le predea şi copiilor foştilor ei elevi pe care i-a avut în urmă cu zeci de ani şi cu care încă ţine legătura.

Întrebată dacă mai ţine legătura cu foştii elevi, Maria Cândea a răspuns: „Da, cu toţi. Ne întâlnim foarte des, eu am avut întotdeauna o relaţie de prietenie cu ei. Ne întâlnim, ne îmbrăţişăm, ne povestim ce s-a întâmplat între timp, unde sunt, unde lucrează. Ţin minte că ţin legătura şi cu copii care au terminat şi acum 30 de ani. Acum sunt părinţi. Unii sunt plecaţi în SUA, alţii în Germania”.

Învăţătoarea Maria Cândea, care este foarte iubită de elevi şi de părinţii acestora, potrivit directoarei şcolii, crede că trebuie să avem încredere în sistemul de educaţie românesc pentru că „mai avem învăţători buni”.

După clarificarea situaţiei fostei învăţătoare care nu mai are contract de muncă cu şcoala, învăţătoarea pensionată din Sibiel care face naveta la Sibiu este remunerată la plata cu ora pentru că le predă elevilor de la Şcoala „Radu Selejan”.

Citește și: O învățătoare din Sibiu lipsește de la ore din septembrie. Polițiștii fac verificări, șeful ISJ cere schimbarea legislației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.