Copiii înscriși în clasa pregătitoare vor fi repartizați în clase în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți – anunț ISMB

0
Foto: pixabay.com

Repartizarea elevilor în clasa pregătitoare se va face, în școlile din Capitală, în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți ”în ședință publică, organizată de școală”, a declarat, pentru Edupedu.ro, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar București, Liliana Toderiuc-Fedorca. Conform sursei citate, ISMB recomandă de asemenea repartizarea învățătoarelor la clasă prin tragere la sorți, astfel încât școlile nu vor mai putea face ”liste de copii” pentru o anumită învățătoare. 

Liliana Toderiuc-Fedorca a precizat pentru Edupedu.ro că ISMB a luat decizia de a transmite către unitățile de învățământ o adresă scrisă prin care să recomande elaborarea și punerea în aplicare a unei proceduri de repartizare a elevilor la clasă, după înscrierea acestora la clasa pregătitoare.

”Această recomandare face referire la stabilirea unui algoritm/metodă de repartizare la clasă, care să respecte criteriul transparenței și prin care să se poată demonta orice suspiciune asupra procesului. ISMB susține prin această recomandare transparența, egalitatea de șanse, eliminarea riscurilor segregării și ale discriminării, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice”, a spus inspectorul școlar general adjunct.

Întrebată de când se va aplica, Liliana Toderiuc-Fedorca a răspuns că ”unitățile de învățământ vor elabora și pune în aplicare procedura de repartizare la clasă, înaintea începerii primei etape de înscriere în învățământul primar”.

Concret, fiecare unitate de învățământ va elabora, aproba și asuma prin Consiliul de Administrație algoritmul/metoda de repartizare a elevilor la clasă. Procedura va fi postată pe site-ul fiecarei unități de învățământ, la avizierul acesteia și va fi diseminată în cadrul zilelor intitulate generic “Porți deschise”.

ISMB propune exemple de algoritm, de tipul aleatoriu/ alfabetic (ordonarea alfabetică pe școală și distribuirea pe clase, în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă: elevul 1 -repartizat la clasa pregătitoare A, elevul 2 la clasa pregătitoare B, ș.a.m.d) tragere la sorți în ședință publică organizată de școală. De asemenea, propunem ca repartizarea la clasă a profesorilor pentru învățământ primar să fie realizată tot prin tragere la sorți”, a mai spus Liliana Toderiuc-Fedorca.

Aceasta a mai arătat că ”punerea în aplicare a unei asemenea proceduri de către unitatea de învățământ va stopa suprapopularea la anumite clase, riscurile de segregare și discriminare a elevilor, dar și a cadrelor didactice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.