Ministrul Educației anunță subiecte ”mai prietenoase” pentru Evaluarea Națională din 2021 ce va fi susținută de elevii aflați acum în clasa a VII-a

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, vineri, într-o emisiune la Radio România Actualități, că Ministerul Educației, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare, pregătește pentru Evaluarea Națională din 2021, pe care o vor susține elevii care sunt acum în clasa a VII-a, ”o structură a subiectelor în funcție de programa pe care ei au parcurs-o”. ”Încă de acum, ne gândim să le oferim mai multe modele de subiecte, care să fie mai prietenoase”, a spus ministrul. Monica Anisie a explicat și ce înseamnă ”un subiect mai prietenos”.

Elevii care sunt acum în clasa a VII-a urmau să susțină în 2021 o evaluare transdisciplinară, potrivit Legii educației naționale, însă Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a prorogat termenul de aplicare până în 2024. Astfel, ei vor susține în 2021 Evaluarea Naţională ca și în prezent, la Limba și literatura română și la Matematică, însă ministrul Educației spune că subiectele vor fi adaptate la programa pe care ei au parcurs-o.

Monica Anisie a vorbit despre acest lucru în interviul acordat realizatoarei emisiunii ”Probleme la zi”, Alexandra Andon. ”Elevii care sunt acum clasa a VII-a vor susține Evaluarea Națională tot la disciplinele Limba și literatura română și Matematică, însă fiindcă au studiat după o altă programă, Ministerul Educației pregătește o structură a subiectelor în funcție de programa pe care ei au parcurs-o.

Centrul Național de Evaluare și Examinare pregătește aceste tipuri de subiecte și, dacă până acum, profesorii, părinții, elevii au fost învățați cu un model de subiect, tocmai pentru că acești copii au suferit, de-a lungul timpului, tot felul de modificări, ne-am gândit să oferim mai multe modele, tocmai ca să le poată lucra și să poată să se orienteze asupra modului în care vor fi evaluați peste un an. Încă de acum, ne gândim să le oferim mai multe modele de subiecte, care să fie mai prietenoase, să răspundă de fapt și programei pe care ei au parcurs-o de-a lungul anilor”, a spus ministrul Educației.

Întrebată de realizatorul emisiunii care este diferența între un subiect clasic și unul ”mai prietenos”, Monica Anisie a răspuns: ”Care să aibă aplicabilitate, de fapt. Despre asta este vorba. Copiii noștri au fost învățați de cele mai multe ori să memoreze. Nu acesta este scopul. Și atunci programa pentru gimnaziu, care a fost aprobată în 2017, a fost bazată pe dezvoltarea unor competențe. Atunci când vii și construiești o astfel de programă, cu un profil al absolventului, atunci și subiectul de la Evaluare trebuie să fie unul în concordanță cu programa. Programa aceasta este deschisă către dezvoltarea unor competențe și către o abordare mai prietenoasă… Poate este generic spus prietenos, dar având în vedere și formația mea, sunt profesoară de limba și literatura română, am avut această abordare.”

Citește și: Evaluarea Națională transdisciplinară a fost amânată. Monica Anisie: Elevii de clasa a VII-a vor susţine examenul aşa cum este acum

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.