Ministrul Educației, acuzat de Asociația Elevilor din Constanța că are un ”discurs duplicitar” în privința admiterii elevilor la liceu

1

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) critică ”discursul duplicitar” al ministrului
Educației și Cercetării, Monica Anisie, în ceea ce privește ordinul care restricționează accesul elevilor ce obțin media de admitere sub 5,00 în învățământul liceal. Elevii spun că, deși a susținut, în repetate rânduri, că nu susține măsura privind restricționarea accesului elevilor în liceu, ministrul nu a luat nicio măsură până în prezent.

”Atitudinea doamnei ministru ne îngrijorează, în sensul în care se pare că interesul major nu este restabilirea stării de echilibru din sistem, ci apărarea instituției pe care o reprezintă, în detrimentul intereselor elevilor și al sistemului de învățământ românesc. Astfel, deși existau multe căi de rezolvare a acestei probleme, aflăm cu dezamăgire că nu se urmărește rezolvarea problemei, ci amânarea ei, care poate duce chiar la punctul în care va fi prea târziu pentru ca măsura să fie retrasă”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Elevilor din Constanța.

Comunicatul Asociației Elevilor din Constanța:

AEC condamnă discursul duplicitar al ministrului educației și cercetării, Cristina-Monica Anisie în ceea ce privește admiterea elevilor la liceu!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) condamnă ferm discursul duplicitar al ministrului educației și cercetării, Cristina-Monica Anisie, în ceea ce privește ordinul care restricționează accesul elevilor ce obțin media de admitere sub 5,00 în învățământul liceal”. 

În repetate rânduri, deținătorul portofoliului educației și cercetării a afirmat faptul că nu susține măsura privind restricționarea accesului elevilor în liceu, atât în cadrul audierilor din comisiile de învățământ ale Parlamentului, cât și în spațiul public, afirmând că susține întoarcerea la legislația de dinaintea acestei măsuri. 

În data de 30 septembrie, AEC a depus la Curtea de Apel Constanța o acțiune în suspendarea prevederii art. 2, alin. (10) din Ordinul ministrului educației naționale nr. 4948/2019, din motive ce țin de limitarea dreptului elevilor la învățătură, afectarea sistemului de învățământ în ceea ce privește posibilitatea stabilirii eronate a cifrelor de școlarizare, cât și din cauza neefectuării procedurii de consultare publică
prevăzută de Legea nr. 52/2003. 

Așteptările elevilor au fost ca, în momentul în care doamna Anisie a preluat mandatul de ministru al educației și cercetării, să semneze de urgență un ordin de revocare a respectivelor prevederi, în spiritul afirmațiilor pe care aceasta le-a făcut în spațiul public, astfel încât problema să fie soluționată cât mai repede. Din păcate, la o săptămână de la preluarea mandatului, ordinul este încă în vigoare. 

Mai mult decât atât, AEC a solicitat încă din cursul săptămânii trecute ministrului educației să trimită către Curtea de Apel Constanța o adresă prin care să recunoască pretențiile în cadrul procesului, problema putând fi rezolvată într-un mod rapid odată cu pronunțarea instanței în sensul admiterii cererii.

În decursul zilei de luni, reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța au reiterat public această solicitare, iar miercuri, 14 noiembrie, în cadrul unei audiențe cu doamna ministru, am solicitat din nou trimiterea acestei adrese. 

Atitudinea doamnei ministru ne îngrijorează, în sensul în care se pare că interesul major nu este restabilirea stării de echilibru din sistem, ci apărarea instituției pe care o reprezintă, în detrimentul intereselor elevilor și al sistemului de învățământ românesc. Astfel, deși existau multe căi de rezolvare a acestei probleme, aflăm cu dezamăgire că nu se urmărește rezolvarea problemei, ci amânarea ei, care poate duce chiar la punctul în care va fi prea târziu pentru ca măsura să fie retrasă.

Pe cale de consecință, AEC a decis să renunțe la judecată în procesul pentru suspendarea respectivelor prevederi și să inițieze o acțiune în anularea lor, în decursul zilei de astăzi, la Curtea de Apel Constanța. Solicităm ministrului educației și cercetării să renunțe de îndată la atitudinea pasivă și să ia măsuri ferme și urgente în privința rezolvării problemelor elevilor, deoarece considerăm că acesta este singurul mod prin care sistemul își poate recăpăta echilibrul. 

„Constat cu dezamăgire că atitudinea reprezentanților ministerului nu s-a schimbat odată cu schimbarea Guvernului, deși speranțele și încrederea pe care întreaga societate civilă și le-a pus în această guvernare au fost numeroase. Așa cum am fost obișnuiți, atât conducătorii ministerului, cât și funcționarii publici amână rezolvarea problemelor, fac promisiuni fără fundament și speră că deranjul pe care li-l provoacă aceste solicitări va dispărea de la sine. Vreau să accentuez faptul că vom continua să luptăm indiferent de atitudinea decidenților și vom face tot ce ne stă în putință astfel încât drepturile și interesele legitime ale elevilor să reprezinte o prioritate pentru minister.” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC.”

Citește și: AEC îi cere ministrului Educației ”să ajute” la suspendarea prevederii care trimite elevii cu media de admitere sub 5 la profesională

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here