Kidibot Cyber Security Training, un proiect educațional în care copiii învață despre hackeri și pericolele online

0

Asociația StartEvo, în colaborare cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și CERT-RO, prin platforma educațională Kidibot, desfășoară, în perioada 1-13 octombrie 2019, proiectul ”Kidibot Cyber Security Training”, ediția I – București 2019, anunță Asociația, într-un comunicat de presă.
 
Concursul își propune ca elevii din clasele a III-a până în clasa a VIII-a din București (și secundar la nivel național) să învețe despre hackeri, despre pericolele online, despre ce să facă și ce să nu facă pe internet, precizează sursa citată.

”De ce facem acest curs? Pentru că sunt extrem de multe pericole în mediul online, iar copiii/părinții nu sunt conștienți de ele. Pe de altă parte, 86% dintre copii consideră că este aspirațional termenul ”HACKER”, fără să înțeleagă ce înseamnă acest lucru (conform unui studiu făcut pe 1288 de copii, în perioada 15-30 Septembrie 2019, pe platforma Kidibot, la nivel național).

Copiii vor vedea exemple clare, vor învăța prin joacă, vor câștiga certificate de Mini White Hackeri și o experiență incredibilă. Profesorii coordonatori vor primi diplome”, se arată în comunicat.

Concursul este gratuit și are 2 faze:

  • Faza 1 – Calificarea pentru eveniment. Înscrierile sunt până pe 4 Octombrie 2019 ora 20.00. Deoarece vor fi mai mulți doritori decât locuri (25/zi), vor fi invitați la eveniment doar copiii care dovedesc că citesc și că învață cel mai mult (matematică, informatică, limbi străine, biologie, fizică, etc), prin intermediul platformei Kidibot. Astfel încurajăm copiii să citească și să învețe mai mult, ușurând viața profesorilor din București și crescându-le șansele în viață.
  • Faza 2 – Training. În weekendul 12-13 Octombrie, între orele 9-14, la sediul CERT-RO, din strada Italiana 22, vor fi invitați doar finaliștii la eveniment, împărțiți în doua grupe: sâmbătă clasele VI-VIII, iar duminică clasele III-V-a.

La finalul cursului, copiii vor da un examen de absolvire foarte strict, spun organizatorii. Separat, părinții și profesorii însoțitori vor primi sfaturi utile de cum să se ferească de pericole online. Copiii care nu pot participa fizic vor putea să asiste parțial la eveniment printr-un stream live, pe platforma Kidibot.

”Internetul a devenit o realitate a vieții copiilor noștri – acasă, la școală, la bibliotecă sau oriunde aceștia își petrec timpul liber. Dispozitivele care se conectează la internet, mai mult sau mai puțin portabile, au adus beneficii de nedescris în ceea ce privește învățarea, potențarea relațiilor sociale sau conectarea copiilor cu familia. Totodată, însă, aceste terminale reprezintă și surse pentru numeroase amenințări, constituind motiv de îngrijorare pentru părinți. În luna dedicată conștientizării importanței securității cibernetice – luna octombrie a fiecărui an –, întreprindem mai multe acțiuni pentru a adresa inclusiv aceste griji ale părinților cu privire la siguranța copiilor lor în mediul virtual, iar concursul „Kidibot Cyber Security Training”, prin inovativitatea, interactivitatea și competitivitatea formatului, este o platformă ideală prin intermediul căreia elevii să poată deprinde un set de competențe vitale în ceea ce privește igiena cibernetică. Recomand călduros tuturor părinților să își înscrie copiii în concurs pentru că, dincolo de beneficiile imediate în ceea ce privește disciplina online a acestora, există o foarte bună șansă să descoperim, cu această ocazie, talente native care, în timp, se pot transforma în viitorii informaticieni și ingineri IT ai României”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

”Aveți la îndemnă calculatoare și tablete, care într-o clipă pot să vă introducă într-o  lume nouă, de poveste, unde găsiți ușor informații care vă ajută la școală, jocuri, filme, eroi care vă inspiră și multe alte lucruri interesante, care  vă pot stârni imaginația. Este însă o lume pândită și de anumite pericole, pe care va trebui să le înțelegeți și să vă formați deprinderea de a alege corect modul în care folosiți aceste minunate aparate, create de inteligența omului. La CERT-RO vă vom ajuta să faceți primii pași pe acest drum al cunoașterii”, a spus și Cătălin Aramă, Director CERT-RO.

”Vrem să-i ajutăm pe copiii din București să citească și să învețe mai mult prin joacă, în special despre tehnologie, făcându-le în același timp profesorilor din București viața mai ușoară”, a declarat Constantin Ferșeta, Vice-Președinte Asociația StartEvo.

Cadrele didactice și părinții din București sunt invitați să prezinte copiilor proiectul și să le deschidă apetitul pentru utilizarea tehnologiei într-un mod util și creativ.

Detalii și înscrieri AICI. Deadline: 4 octombrie 2019.

Citește și: Kidibot Start-Up România, un concurs pentru copiii ”pasionați de viitor” și cărora le place ”să inventeze”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.