Creatori de viitor. De ce ar rămâne în țară tinerii cu performanțe. Radu Herzal, olimpic: ”Faptul că noi suntem schimbarea”

0
Foto: Creatori de viitor

Radu Herzal, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare, este unul dintre liceenii cu performanțe deosebite care fac parte din comunitatea ”Creatori de viitor”. Aceștia au participat, la începutul lunii septembrie, la cea de-a șasea ediție a Champions United, unde au discutat și despre ceea ce îi determină să rămână în țară sau să plece în străinătate. Principalul motiv pentru a rămâne în România, invocat de tineri, a fost acela că ei sunt ”schimbarea”. ”Acest argument mi-a adâncit și mai tare convingerea cu care am pornit, aceea că vreau să rămân în România”, spune Radu Herzal. Pe lista argumentelor în favoarea plecării s-au numărat ”salariul mai mare” și centre de cercetare mai performante.

80 de liceeni cu performanțe deosebite la nivel național și internațional din toată țara s-au întâlnit în perioada 2-8 septembrie, la Brașov și Sibiu, la cea de-a șasea ediție a Champions United, organizată de Asociația 11even. Pe lângă sesiuni și ateliere de leadership și antreprenoriat, ”creatorii de viitor” au participat la o serie de sesiuni „TransForm”, în care au fost puși față în față cu ”creatorii de prezent”, oameni care pot fi un model pentru ei. Una dintre sesiuni a fost reprezentată de dezbaterea „De ce să aleg România?”, organizată împreună cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, unde tinerii au listat argumentele pro și contra rămânerii în țară.

”După o dezbatere extrem de interesantă, în topul argumentelor de a-și construi o carieră în străinătate s-au evidențiat: oportunitățile pentru vârfuri, schimburi de idei, centrele de cercetare dezvoltate. Surprinzătoare și emoționante au fost, însă, argumentele pe care le-au pus pe lista <de ce să rămân în România>: contribuția la reformarea sistemului educațional, familia și prietenii și, pe primul loc, <noi suntem schimbarea>”, se precizează într-un comunicat de presă al Asociația 11even.

Radu Herzal, olimpic și elev în clasa a XI-a la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare, unul dintre Creatorii de viitor, a ”votat” pentru a rămâne în România.

Dezbaterea nu a fost una clasică, în care se ciocnesc frontal două idei antitetice cu scopul anihilării uneia dintre ele, ci mai degrabă una liniștită. Fără argumente “contra”,  fiecare participant a putut să spună un lucru ce l-ar determina să aleagă să rămână în țară ori să plece și, la final, s-a votat fiecare argument. Eu unul am participat activ doar la votare. Am pornit, totuși, cu o ușoară convingere că vreau să rămân în România. Cele mai “votate” argumente de partea plecării în străinătate au fost: salariul mai mare, centrele de cercetare și dezvoltare mai performante și ocazia de a schimba idei la nivel internațional, iar în favoarea rămânerii în România: familia, competiția redusă și faptul că noi suntem schimbarea. Mie ultimul argument mi-a adâncit și mai tare convingerea cu care am pornit”, declară Radu Herzal.

În cele 7 zile de Champions United, liceenii au participat la mai multe activități. Una dintre ele a fost un joc de leadership, în care elevii, împărțiți pe echipe, au conceput un plan de rezolvare a câtorva probleme cu care se confruntă Brașovul.

”Echipa din care am făcut parte a primit problema ofertelor restrânse pe piața muncii, majoritatea job-urilor disponibile necesitând ori o foarte mare pregătire, ori nicio pregătire”, spune Radu Herzal. Elevii au avut și un atelier de antreprenoriat, unde au fost provocați să elaboreze un plan pentru un antreprenoriat social care să rezolve o serie de probleme din societatea românească.

Cum pot schimba acești tineri România și de ce sunt Creatori de viitor? ”Toți participanții au un potențial enorm. Mulți sunt olimpici, coordonatori de proiecte, voluntari sau reprezentanți de seamă ai elevilor. În viitorul destul de apropiat, toți aceșți “copii” vor deveni experți în diferite domenii, antreprenori, manageri și chiar politicieni, funcții care cred că pot crea și influența viitorul. Cred cu convingere că mulți dintre colegii mei vor avea un impact asupra României, mai ales prin pasiunea și voința lor. Cât despre mine, mi-ar plăcea să am un impact pozitiv asupra țării, însă nu știu sigur cum voi face”, precizează Radu Herzal.

Creatori de viitor este o comunitate a tinerilor excepționali din România, construită, începând cu anul 2014, de Asociația 11even, cu sprijinul Kaufland România. Comunitatea a depășit 500 de membri, unii dintre ei ajunși între timp studenți sau absolvenți ai unor universități de top din Europa și SUA, spun organizatorii.

Odată intrați în comunitatea Creatori de viitor, tinerii au acces la un program de recompense care le va oferi posibilitatea să participe la evenimente de dezvoltare personală, cursuri, internshipuri la diverse companii etc. și la mentori care să-i ghideze în alegerile profesionale pe care le au de făcut.

Membrii comunității primesc și suport financiar prin oferirea unor burse educaționale (această oportunitate a fost lansată în 2019 și este în stadiul de concept), dar și posibilitatea de a-și implementa propriile proiecte, fie că este vorba despre propriile sesiuni TransFORM pe care să le organizeze în școlile lor (de la ultima ediție Champions United au avut loc peste 20 de asemenea sesiuni, iar pentru toamna acestui an sunt anunțate deja alte 20), fie despre inițiative originale, cum este Platforma TeachU (www.TeachU.ro), care va fi lansată în această toamnă. Conceput de o echipă de liceeni și coordonat de Gabriela Oprea – studentă la Oxford University, proiectul va facilita oferirea de meditații gratuite online de către liceeni olimpici celor care se descurcă mai greu la anumite materii.

Citește și: Povestea unui olimpic. Radu Herzal: ”Trebuie să muncesc mai mult, dar investesc într-un domeniu care mă pasionează”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.