Educația, tot fără ministru plin. Iohannis respinge remanierea și o trimite pe Viorica Dăncilă în Parlament

0
Foto: ro.m.wikipedia.org

Președintele Klaus Iohannis a respins din nou propunerile de miniștri făcute de premierul Viorica Dăncilă, între care și Camelia Gavrilă, la Ministerul Educației. Șeful statului spune că remanierea cerută de șeful Executivului este ”neavenită, nepotrivită” și o refuză ”clar”. Iohannis i-a transmis Vioricăi Dăncilă că trebuie se se prezinte în Parlament pentru a obține un vot de încredere, altfel nu va numi niciun ministru.

Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari, și numirea a șase miniștri. Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar”, a anunțat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis i-a transmis premierului că trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului cu o solicitare de validare a Guvernului, „altfel lucrurile nu se pot rezolva”.

Doamnă prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră! Altfel, lucrurile nu se pot rezolva”, a spus președintele, adăugând că noua solicitare de remaniere este ”cras neconstituțională”.

”Repet: nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României!”, a arătat Klaus Iohannis.

Camelia Gavrilă este a doua propunere la Ministerul Educației care nu trece de Cotroceni, alături de celelalte nominalizări de miniștri făcute de premierul Viorica Dăncilă. Primul nume respins de Klaus Iohannis a fost cel al senatorului PSD, Șerban Valeca. Ministerul Educației este condus interimar de Daniel Breaz.

Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis:

”Am primit o corespondență de la doamna Prim-ministru ieri după-amiază. Doamna Prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală. Îmi solicită acolo doamna Prim-ministru eliberarea din funcție a unor miniștri, a unor interimari, și numirea a șase miniștri.

Această remaniere este una neavenită, nepotrivită și o refuz clar!

Dar, în acest context, dați-mi voie să explic un pic cum am ajuns aici. Am primit o astfel de solicitare de remaniere la sfârșitul lui august, iar la câteva ore după ce primisem solicitarea de remaniere, partidul ALDE a anunțat public că părăsește coaliția de guvernare. În aceste condiții, Constituția solicită explicit un vot din partea Parlamentului în situația în care se înlocuiesc miniștrii. Această chestiune este foarte clară, drept pentru care, la momentul respectiv, am refuzat remanierea solicitată.

După câtva timp, doamna Prim-ministru a venit cu o solicitare de numire a unor miniștri interimari. Din același motiv, fiindcă Guvernul acum, în noua configurație politică, în conformitate cu Articolul 85 din Constituție, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului, am refuzat și acea solicitare.

Acum, doamna Prim-ministru vine a treia oară cu o astfel de solicitare.

Doamnă Prim-ministru, vă spun acum direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a guvernului dumneavoastră! Altfel, lucrurile nu se pot rezolva.

Această nouă solicitare, pe care o refuz, vine cu o noutate. Este cras neconstituțională, fiindcă, între timp, este foarte clar și s-a anunțat și public, și în scris, că ALDE a părăsit coaliția de guvernare. Deci, nu încape nicio îndoială: Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului!

Se vede că doamna Prim-ministru se teme de un vot în Parlament și încearcă să tragă de timp. În același fel, se vede că, de fapt, PSD, într-un mod jalnic, se agață de putere, tergiversează o procedură care este explicit și clar solicitată în Constituție.

Repet: nici un ministru nu va fi numit nou în Guvern, decât după validarea din Parlamentul României!”

Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că va trimite noi propuneri de miniștri la Palatul Cotroceni: Camelia Gavrilă la Educație, Dan Chirilă – MAI, Dan Matei – vicepremier, Grațiela Gavrilescu – Ministerul Mediului, Ion Cupă – Ministerul Energiei și Ștefan-Alexandru Băișanu – ministru pentru Relația cu Parlamentul.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.