Daniel Breaz, despre școlile cu toaleta în curte: ”Primarii să se miște mai repede. Licitațiile trebuie pornite înainte de finalul anului școlar”

0

Ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, a declarat, luni, la deschiderea anului școlar, referitor la situația școlilor cu toaleta în curte, că acestea se află în administrarea primăriilor și le-a solicitat edililor să se „miște mai repede”, relatează Mediafax.

„Școlile se află în administrarea primăriilor, acolo unde primarii sunt destoinici, sunt preocupați de învățământ, e problema infrastructurii. Toate aceste lucruri se rezolvă, s-au rezolvat. Sunt și locuri unde va trebui să mai insistăm, să comunicăm mai mult cu primarii astfel încât să-i conștientizăm de faptul că trebuie să se miște mult mai repede. Procedeele de licitație trebuie pornite undeva, cu mult înainte de terminarea anului școlar pentru ca, pe perioada vacanței de vară, aceste probleme să fie rezolvate, să nu ne mai lovim de aceste probleme cu o săptămână înainte de începerea anului școlar„, a declarat Daniel Breaz, luni, la Școala Gimnazială nr. 79 din București.

Conform Mediafax, mii de elevi merg și în acest an şcolar la toalete în curte. Un loc fruntaș este ocupat de Botoșani, unde 157 de școli au toaleta în curte. Teleormanul a primit peste 3 mil. lei pentru rezolvarea acestor probleme și totuși 43 de școli, dintre care trei din orașul Videle, au toalete exterioare. Conform Inspectoratului Școlar Județean Dolj, în județ sunt 88 de clădiri fără autorizație sanitară pentru că au toaletele în curte, iar unele dintre ele nu au nici apă curentă.

Sâmbătă, Daniel Breaz declara, la Alba Iulia, că numărul şcolilor care au toaleta în curte a scăzut la circa 300 în acest an, asta în condițiile în care, în luna martie a acestui an, erau 1.180 școli în această situație, conform datelor comunicate de Ministerul Educației.

”Avem o scădere demografică, nu o putem controla”

Pe de altă parte, ministrul interimar al Educației a declarat, cu privire la faptul că, anul acesta, au început școala sub 3 milioane de elevi și preșcolari, că este vorba despre o scădere demografică.

„Sunt 2,8 milioane de copii înscriși. Asta e, avem o scădere demografică, nu putem să controlăm acest lucru. Eu sper ca anii viitori, numărul de copii să crească și vom reveni poate la cifra de acum câțiva ani de zile„, a spus Daniel Breaz.

Un număr de 2.824.594 de elevi şi copii de grădiniţă au început, luni, cursurile anului şcolar 2019 – 2020, a anunțat Ministerul Educației. Este pentru prima dată când cifra de școlarizare scade sub pragul de 3 milioane.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, populația școlară din sistemul național de educație a fost în anul școlar/universitar 2018-2019 de 3,5 milioane de elevi și studenți, în scădere cu 31.000 comparativ cu anul școlar/universitar precedent.

Citește și: Daniel Breaz spune că doar 300 de școli mai au toaleta în curte, la început de an școlar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.