Biblioteca din parc. Trepte cu titluri de carte, pictate de un grup de tineri din Câmpulung: ”Este o propunere de lectură, de meditație…” FOTO

0
Foto: facebook.com/ Leolution Câmpulung

Timp de patru zile, 20 de tineri din Câmpulung au dat viață unui parc din oraș, transformându-l într-o adevărată bibliotecă. Pe treptele care străbat Parcul Ștefănescu, ei au pictat 98 de titluri de cărți prin care trecătorii sunt invitați la lectură și se pot bucura de mai multă culoare. ”Vandalism elegant” este proiectul în care tinerii au ascuns povești în scările prăfuite și roase de vreme ale parcului, iar strădania lor este apreciată și lăudată de cei care vin în parc.

Cei 20 de tineri sunt membri ai clubului LEO ”Leolution” Câmpulung. Ei au venit cu ideea, au ales titlurile de cărți și, până la lăsarea serii, au muncit cu entuziasm, pentru a da o pată de culoare unui loc destul de anost. Carmen-Victoria Bârloiu, advisor Lions Club ”Negru Vodă” Câmpulung, povestește cum au ajuns ”leuții” să facă pictură pe scări și de ce au ales acest loc:

Parcul Ștefănescu din Câmpulung este foarte tranzitat, fiind în apropierea Complexului-restaurant Ciobănașul. Pe treptele care străbat parcul își fac poze turiștii, se fac pozele pentru nunți, multiprezente selfie-uri, adolescenții ”la drum de seară” populează toată zona. Vrând-nevrând fac parte deja din Câmpulungul ”turistic”, din ”imaginea” lui. Și pentru că au văzut mereu treptele tot mai triste și în paragină, la una dintre întâlniri, unul dintre leuți a propus să ne ocupăm un pic de ele.

Ne-am inspirat din mediul online și am propus primăriei să ne lase să desfășurăm o sesiune de Design Street în zonă. Sunt niște copii tare buni și ei știu că viitorul este condus prin educaţie… De aici probabil și tema. Ei au propus tema, ideea cu cărțile: Poate le dăm sugestii de lectură unora!”

Patru zile au muncit adolescenții pentru a realiza proiectul ”Vandalism elegant”. Au început într-o zi de miercuri și au terminat sâmbătă seara, la lumina lămpilor din parc. Prin rotație, 20 de voluntari au pictat 98 de titluri de cărți pe 98 de trepte din cele 100 ale parcului. Două trepte au rămas fără povești, din cauza stării avansate de degradare.

Majoritatea oamenilor care au trecut prin zonă i-au lăudat, ba i-au trimis să picteze și zidurile de la stadion, spune Carmen-Victoria Bârloiu: ”Au apreciat munca lor, au zis chiar că le-a fost mai ușor parcă să urce atâtea scări, uitându-se la cotoarele de carte. Copiii mai mici erau tare grijulii și trăgeau de părinți să nu cumva să calce pe trepte, să nu strice ”desenele frumoase”. Deh, au fost și unii care ziceau că <mai bine puneau mâna să le repare decât să le mâzgălească>…”

De ce ”Vandalism elegant”? Carmen-Victoria Bârloiu explică mesajul din spatele proiectului și ce și-au propus copiii atunci când au ales acest nume: ”Pictura pe scări este chiar ceva frumos, instructiv… Este o propunere de lectură, de meditație… o tragere de urechi ”elegantă” și, ca metaforă, pornind de la abecedar (prima treaptă) ajungi la filosofia de viață.”

Copiii implicați în proiect sunt ”tare faini”, adaugă Carmen-Victoria Bârloiu, majoritatea au rezultate excepționale la școală și premii la olimpiade, concursuri naționale și internaționale. Să auzi copii de 12-14 ani, vorbind cu pasiune despre istoria unui oraș, despre monumente marginalizate și chiar distruse, despre teama de a umbla pe stradă cu bicicleta din cauza câinilor vagabonzi, despre bullying-ul din școli, despre drogurile infiltrate mai mult sau mai puțin subliminal, despre șantierele deschise aiurea în oraș în diverse părți și care nu se mai închid, despre gunoaiele care ne sufocă la tot pasul, despre temerile lor vizând includerea în societatea de mâine… Chiar trebuie să stăm de vorbă cu ei, să îi ascultăm cu seriozitate!

De fapt, ce mă mir, doar și-au ales ca deviză – „Solution Through Evolution”. Asta e deviza Clubului ”Leolution”. Ei nu sunt doar ”another brick in the wall”. Cum să nu-i iubești, cum să nu fii mai optimist privitor la viitorul acestei țări, când îi vezi cât sunt de inventivi, aplicați, implicați, pasionați, doritori de a face lucruri bune… ”pe bune””, mărturisește Carmen-Victoria Bârloiu.

IMAGINILE unui parc colorat. Cum au schimbat tinerii din Câmpulung parcul Ștefănescu. Biblioteca de pe scări:

Despre LIONS și LEO Câmpulung ”Leolution”

LIONS este cel mai mare club de voluntariat din lume, prezent în peste 200 de țări. În România, Districtul Lions 124, înființat în 1994, este format din 66 de cluburi în care activează peste 1.400 de membri. Denumirea organizaţiei provine de la iniţialele cuvintelor “Liberty, Intelligence, Our Nations Safety”, iar sloganul organizaţiei “We serve” (“Noi servim”) este deviza membrilor cluburilor Lions din toată lumea. Misiunea Cluburilor Lions este crearea şi menţinerea unui spirit de înțelegere între toţi oamenii prin oferirea voluntară de sprijin umanitar, celor aflați la nevoie. Cluburile Leo reprezintă organizația de tineret a Lions Clubs International. Cuvântul L E O este un acronim pentru ”Leadership, Experience, Opportunity.” La Câmpulung funcționează Lions Club ”Negru Vodă” și, anul trecut, a fost înființat clubul LEO ”Leolution”. Carmen-Victoria Bârloiu este LEO Advisor – Lions Club Câmpulung „Negru Vodă”.

Foto: facebook.com/ Carmen-Victoria Bârloiu, facebook.com/ Leolution Câmpulung

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.