Teodorovici vrea transport gratuit cu trenul doar pentru studenții fără restanţe. Întâlnire la Guvern cu liderii ANOSR

0
Foto: atitudineadincalarasi.ro

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că vrea să condiţioneze gratuitatea studenţilor la transportul feroviar de performanţa academică, scrie Mediafax. ”De ce să nu fie încurajată situaţia la învăţătură? Să fie una foarte bună, fără restanţe, fără repetenţi”, a declarat Eugen Teodorovici, potrivit sursei citate.

Eugen Teodorovici a afirmat că facilităţile actuale pentru studenţi privează alte categorii sociale de posibilitatea de a avea transport gratuit.

Numărul mare de studenţi care circulă cu trenul privează multe alte persoane de avea acces la această formă de transport, în viziunea ministrului. ”De ce să nu fie limitate la un număr aceste călătorii? Vedem dacă sunt 12. Ai un veteran de război şi merge la ghişeu. Şi vrea să ajungă unde vrea să ajungă omul ăla. Şi i se spune: ne pare foarte rău, nu mai sunt locuri, au fost ocupate. Este corect?”, a declarat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a mai explicat că, limitând călătoriile gratuite pe sectorul feroviar pentru studenţi, vrea să aplice gratuitatea în alte ramuri de transport, precum domeniul rutier şi naval.

”În primul rând de ce pe calea ferată? De ce nu şi pe rutier şi pe naval? Sunt studenţi, copii în Turcia care nu au nici cale ferată, nici transport rutier. Asta este zona în care ei trăiesc, nu trebuie să fie (gratuitate n.r.) şi pe naval?” a mai spus Eugen Teodorovici.

De asemenea, ministrul vrea să condiţioneze toate aceste gratuităţi de performanţa academică: ”De ce să nu fie încurajată situaţia la învăţătură? Să fie una foarte bună, fără restanţe, fără repetenţi. Vine statul şi suportă şi încurajează învăţatul cu note bune şi note mari”.

Întâlnire cu studenții

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că se întâlnește cu reprezentanții studenților, joi, de la ora 13:00, pentru a vedea care sunt problemele prioritare pentru aceștia. Dăncilă a arătat că Executivul vrea să creeze condițiile pentru ca studenții să rămână în țară.

„Legat de întâlnirea cu studenții, astăzi la ora 13.00 avem întâlnire cu reprezentanții studenților. Este o întâlnire firească și cred că este un mod de a proceda foarte corect, pentru că vrem să vedem care sunt problemele pe care studenții le văd prioritare și este bine să luăm impresiile, ideile, să vedem măsurile de la cei care solicită acest lucru pentru a fi pliate pe realitatea existentă, efectiv pe ceea ce-și doresc studenții”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, conform Mediafax

Aceasta a mai transmis că Executivul dorește crearea condițiilor pentru ca studenții să rămână în România, explicând că nu-i poate obliga să stea în țară.

„Guvernul României vrea să creeze condițiile pentru ca studenții să rămână în țară. Nu avem cum să-i obligăm și nici nu ar fi corect pentru studenți să-i obligăm. Prin creșterile salariale, prin crearea de locuri de muncă bine plătite, tinerii sunt convinsă că vor dori să rămână acasă. Un exemplu este în domeniul medical, unde am crescut foarte mult salariile și foarte mulți medici nu au mai plecat în alte state membre, nu au mai plecat în alte părți, au rămas în România, ba mai mult, au fost medici care s-au întors să lucreze în România„, a declarat Dăncilă.

Președintele ANOSR: Unul din 5 călători CFR sunt studenți. Este deficit de vagoane

Președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Petrișor Țucă, a declarat, joi, că o cincime dintre călătorii care circulă cu CFR sunt studenți, nefiind o cauză a numărului insuficient de locuri în trenuri. Acesta a mai spus că trenurile CFR circulă cu un deficit de vagoane de 50%. Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc explica, marţi, într-o conferinţă de presă, că vagoanele de tren sunt aglomerate din cauza rezervărilor făcute de studenţi.

„Studenții nu circulă foarte mult. CFR Călători ne-a spus că în anul calendaristic 2018 numărul total de bilete vândute pentru studenți este 20% din numărul total. O cincime din călătorii pe CFR Călători sunt studenți. Nu cred că o cincime blochează trenurile țării. Aceeași societate ne spunea faptul că în momentul de față circulă cu un deficit de vagoane de 50%, adică materialul rulant pe care-l pune la dispoziție CFR călătorilor este în momentul de față cu 50% mai mic decât ar trebui să fie”, a declarat, joi, președintele Asociației Naționale a Studenților, Petrișor Țucă, înainte de întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă care are loc la Guvern.

Citește și: Ministrul Finanțelor propune limitarea numărului de călătorii gratuite cu trenul pentru studenți. Reacția ANOSR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.