Iulian Cristache, Federația Părinților: ”S-a dat drumul la o circulară la nivel de inspectorate școlare. Calendarul admiterii la liceu se va respecta”

0

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, a declarat, marți, că Ministerul Educației a trimis o circulară către inspectoratele școlare prin care calendarul de admitere la liceu va fi respectat și nu va fi schimbată data la care elevii susțin probele de aptitudini și de limbi străine, așa cum prevede ordinul semnat luni de ministru și publicat de sindicate. Cristache a precizat că, cel mai probabil, ordinul de ministru care modifică calendarul admiterii la liceu va fi anulat. Ministerul Educației nu a oferit o explicație oficială până la acest moment. 

Iulian Cristache a criticat modificările făcute prin ordinul de ministru, fără consultarea partenerilor educaționali.

”Nu își au rostul aceste modificări făcute peste noapte, cu atât mai mult cu cât acest calendar este stabilit la nivel de Comisie de Dialog Social. Suntem parteneri educaționali și noi, și sindicatele, și elevii și aceste modificări, într-o ultimă instanță, trebuie să fie aduse la cunoștința tuturor. Dacă mergem în ritmul acesta, riscăm ca acest frumos proiect inițiat de către doamna ministru, care are o denumire generică – Educația ne unește, să ajungă Educația ne dezbină ”, a declarat Iulian Cristache, marți, la Digi 24.

În lipsa unei reacții publice a Ministerului Educației, Cristache a fost întrebat dacă are informații despre demersurile pe care le-ar face ministerul după publicarea de către sindicate a ordinului care modifică calendarul admiterii la liceu.

În acest moment, s-a dat drumul la o circulară la nivel de inspectorate școlare: calendarul se va repecta. Acel ordin de ministru probabil va fi anulat, că amânat nu își are rostul, atâta timp cât calendarul se respectă.

Nu înțeleg totuși declarația doamnei ministru de dimineață, de la un post de radio, prin care spunea că cineva din minister nu a avut ce face, ceva de genul acesta… Adică, doamna ministru nu știe ce a semnat? Este un ordin de ministru care trebuie semnat și să plece la Monitorul Oficial. Declarația este inexplicabilă, din punctul meu de vedere. (…)

Probabil că sunt niște lucruri pe care noi nu le știm. Acest ordin de ministru mi-a parvenit și mie aseară, târziu, am avut o discuție cu cei de la Sindicatul Spiru Haret. Pur și simplu, eram și noi bulversați… Probabil că modificarea dorită are un substrat într-o anumită cheie, probabil se dorește să modifice cifra de școlarizare, pentru că planul de școlarizare încă nu a apărut, ceea ce ar fi inadmisibil. Această cifră de școlarizare a fost fundamentată la nivel de Comisie de Dialog Social, a fost asumată de către toți partenerii educaționali și trebuie să ne învățăm odată pentru totdeauna că ceea ce discutăm și unde există consens trebuie respectat până la final”, a declarat Iulian Cristache.

Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” (FSE) a făcut public un ordin semnat, luni, 13 mai, de ministrul Ecaterina Andronescu, care schimbă calendarul admiterii la liceu, deși unele etape ale admiterii sunt în plină desfășurare.

Ordinul modifică data probelor de aptitudini și de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, cu doar două zile înainte de desfășurarea acestora. Potrivit calendarului în vigoare, aceste probe au loc în perioada 15-17 mai 2019, iar ordinul le amână cu o lună. Este modificată și perioada înscrierilor la aceste probe, deși înscrierile au început și se încheie marți. Sindicaliștii de la Spiru Haret spun că ”ceea ce a făcut Ministerul Educației este ilegal” și amenință  cu proteste în cazul în care ministrul nu va reveni asupra actului normativ.

Totodată, prin acest Ordin se amână până la 30 mai a.c. afișarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale. Ordinul nu a apărut încă în Monitorul Oficial.

Într-o declarație acordată HotNews, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a spus că ordinul nu a apărut în Monitorul Oficial și că planificarea evaluării merge mai departe: ”Un ordin de ministru devine normă când apare în Monitorul Oficial. Planificarea existentă a probelor de aptitudini și vocaționale merge mai departe. Rămâne așa.”

AICI puteți consulta Ordinul care modifică calendarul admiterii la liceu 2019 

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.