SIMULARE BAC 2019. Luni începe Simularea examenului de Bacalaureat: Reguli de desfășurare. Modele de subiecte

0

SIMULARE BAC 2019. Elevii claselor a XI-a și a XII-a încep, luni, simularea probelor scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat. Prima probă pe care o vor susține liceenii este Limba și literatura română. Aproximativ 300.000 de elevi sunt așteptați să participe la Simularea BAC 2019 care are loc în perioada 18 – 21 martie.

Simularea se adresează elevilor înscriși în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă la începutul anului școlar 2018-2019, dar implică și participarea elevilor claselor a XI-a zi și a XII-a seral/frecvență redusă, învățământ de masă (în total, aproximativ 300.000 de elevi), informează Centrul Național de Evaluare și Examinare din cadrul Ministerului Educației.

Luni, elevii vor susține simularea probei scrise la Limba și literatura română, marți – Limba şi literatura maternă, miercuri – proba obligatorie a profilului, iar joi – proba la alegere a profilului şi specializării (doar pentru elevii claselor a XII-a). 

CALENDARUL PROBELOR SIMULARE BAC 2019: 

  • 18 martie: Limba şi literatura română – proba E) a) 
  • 19 martie: Limba şi literatura maternă – proba E) b) 
  • 20 martie: Proba obligatorie a profilului – proba E) c) 
  • 21 martie: Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E) d) – doar pentru elevii claselor a XII-a 
  • 29 martie: Comunicarea rezultatelor 

Disciplinele la care se organizează simularea la examenul de bacalaureat pentru elevii de clasa a XI-a și clasa a XII- seral/frecvență redusă, învățământ de masă, sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică și istorie.

Disciplinele la care se organizează simularea la examenul de bacalaureat pentru elevii de clasa a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă sunt: limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie.

MATERIA PENTRU SIMULARE BAC 2019:

Pentru elevii claselor a XI-a, variantele de subiecte la Matematică vor conține, în proporție de minimum 30%, itemi obiectivi, după cum prevede Ordinul de ministru prin care s-a aprobat organizarea simulărilor:

În vederea pilotării unei noi structuri posibile a subiectelor pentru EXAMENUL DE BACALAUREAT NAȚIONAL din anul școlar 2019-2020, variantele de subiecte pentru SIMULAREA probei scrise la MATEMATICĂ  a examenului de bacalaureat național pentru elevii clasei a XI-a în anul școlar 2018-2019 vor conține, în proporție de minimum 30%, itemi obiectivi cu scopul de a se realiza evaluarea astfel încât să nu fie posibilă alocarea unui punctaj diferit de către evaluatori distincți.” (Anexa 4)

Centrul Național de Evaluare și Examinare nu a publicat modele de subiecte pentru clasa a XI-a.

MODELE DE SUBIECTE BAC 2019:

Puteți descărca Modele de subiecte la MATEMATICĂ BAC 2019 de AICI

Puteți descărca Modele de subiecte la LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ DE AICI

Alte modele de subiecte pentru BAC 2019 găsiți în secțiunea BACALAUREAT

Cum se desfășoară Simularea

Probele încep la ora 9:00, moment în care, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev, precizează Centrul Național de Evaluare și Examinare, într-un comunicat de presă.

Subiectele sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), în mod similar cu modelele publicate pe subiecte.edu.ro, și sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea elevilor de a dezvolta temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată.

Evaluarea lucrărilor va fi realizată, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de către doi profesori din unităţile de învăţământ în care elevii susţin simularea. În situația în care nu sunt suficienți profesori de specialitate într-o unitate de învățământ, există și posibilitatea de a solicita sprijin din partea profesorilor din alte școli.

Rezultatele înregistrate vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute nu se contestă și pot fi trecute în catalog în baza unei cereri scrise, depusă de elevi sau de părinții acestora. 

Citește și Simulare Evaluarea Națională și BAC 2019. Ordinul privind organizarea simulării, publicat în Monitorul Oficial

AICI puteți consulta Ordinul privind aprobarea organizării simulării evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului de bacalaureat național, în anul școlar 2018 – 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.