Amendă pentru cantina Facultății de Drept. Ce au descoperit inspectorii sanitari. Reacția Universității București

0
Foto: unibuc.ro

Cantina Facultăţii de Drept a Universității din București are probleme sanitare, a constatat Direcția pentru Siguranța Alimentelor, unitatea de învăţământ fiind amendată, iar 101 kilograme de carne de pui confiscate. Universitatea susține, într-un comunicat transmis Mediafax, că nu a pus în pericol viaţa studenţilor.

“Universitatea din Bucureşti amendată de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor! (Nu ştiu oficial valoarea, dar am înţeles că amenda e de 30.000 lei, cu ablaţiune de plata de 15.000 lei). Foarte multi studenţi de la Facultatea de Drept mi-au trimis în ultimele luni poze cu mâncare stricată de la cantină (carne de pui sau porc care aveau o culoare ciudată) sau îmi spuneau că ciorba acră sau cartofii miros a putregai”, a scris pe Facebook, Andrei Nicolae Popa, studentul care a sesizat ANSVSA despre condiţiile din cămine.

Tânărul susţine că a avertizat de nenumărate ori conducerii Universitatea Bucureşti că încalcă normele de igienă şi sănătate publică.

Totodată, studentul mai spune că aceasta este a patra amendă contravențională primită de unitatea de învăţământ în mai puțin de trei luni, toate fiind date pentru încălcări grave ale normelor de igienă, sănătate publică și siguranța alimentelor.

Tânărul a postat şi răspunsul primit din partea Autorităţii Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în care îl informează că Universitatea din Bucureşti a fost sancţionată contravenţional.

Urmare deficienţelor privind schimbarea stării termice la o cantitate de 101 kg piept de pui dezosat fără piele refrigerată, societatea a fost sancţionată contravenţional în conformitate cu prevederile HG nr. 984/2005 (…) cantitatea sus menţionată fiind confiscată şi dirijată spre neutralizare”, se arată în răspunsul trimis de ANSVSA studentului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, pentru deficienţele de igienă a spaţiilor, utilajelor şi ustensilelor de lucru folosite, a fost acordat un termen de remediere de 30 de zile, se mai arată în răspunsul ANSVSA.

Reacția Universității București

De cealaltă parte, Universitatea din Bucureşti a spus, pentru Mediafax, că instituţia de învăţământ nu pune în pericol viaţa studenţilor.

“Cantina Universității nu pune în pericol sănătatea celor care mănâncă aici. Dacă ar fi avut cel mai mic dubiu cu privire la acest lucru, inspectorii ar fi avut toate pârghiile pentru a lua măsuri mai drastice, inclusiv închiderea cantinei. Dar nu au făcut-o, au dat acea sancțiune financiară. Noi nu am avut nicio situație, nicio reclamație din partea celor care mănâncă la cantină legat de vreo problemă medicală”, se arată într-un comunicat trimis de Universitatea din Bucureşti.

De asemenea, sursa citată mai spune că întreg aparatul administrativ al Universității mănâncă zi de zi la cantină, inclusiv rectorul și prorectorii instituţiei.

“Inspectorii au constatat că o anumită cantitate de carne, care urma să fie gătită în acea zi, a fost depozitată în congelator, în loc să stea în camera frigorifică- în frigider. Acesta este motivul sancțiunii și al retragerii acelei cantități de carne. Totodată, inspectorii au comunicat colegilor că pereții din blocul alimentar, potrivit normelor, ar trebui să fie placați în totalitate cu faianță; în acest moment, din proiectare, pereții sunt placați până la înălțimea de aproximativ 2 m”, mai spune sursa citată.

Universitatea din Bucureşti precizează că toate aceste lucruri se vor remedia în scurt timp.

Totodată, unitatea de învăţământ mai spune că a cerut recent unui laborator independent să facă teste de sanitație asupra veselei și a ustensilelor de bucătărie, iar buletinul de analize microbiologice arată că nu există probleme legate de siguranță sanitară.

În octombrie Universitatea din Bucureşti a primit o amendă de 15.000 de lei de la DSP pentru condiţiile neadecvate din căminele Grozăveşti. Autoritatea a fost sesizată de un student care susţine că instituţia de învăţământ „care se consideră cea mai prestigioasă din ţară şi-a supus studenţii la condiţii inumane în cămin”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.