Grădinița devine obligatorie. Ce au modificat deputații după contestarea proiectului la CCR

0
Foto: pixabay.com

Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege prin care au propus o nouă structură  a învăţământului general obligatoriu. Inițiativa a fost votată de deputați și se află pe ordinea de zi a plenului Senatului. Proiectul prevede că învățământul obligatoriu va fi extins, din 2020, cu încă trei ani, de la grupa mare până la clasa a XII-a. Grădinița va deveni obligatorie pentru că același proiect stabilește includerea etapizată în învățământul obligatoriu a grupelor mijlocii și mici. În prezent, învățământul obligatoriu începe la clasa pregătitoare și se încheie la clasa a X-a. 

UPDATE Proiectul a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților, după ce a fost reexaminat în urma unei decizii a CCR, și stabilește:

”Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.”

Proiectul se află, în prezent, pe ordinea de zi a plenului Senatului.

Vezi aici proiectul de lege și traseul legislativ


Proiectul de lege care modifică Legea educației naționale introduce o etapizare a obligativității grădiniței. Adoptat de Senat, în calitate de cameră decizională, proiectul a fost contestat la CCR de președintele Klaus Iohannis, iar judecătorii Curții au admis sesizarea.

Citește aici Sesizarea la CCR a președintelui Klaus Iohannis și Decizia CCR

După hotărârea Curții, proiectul a ajuns la Camera Deputaților pentru a fi pus în concordanță cu decizia judecătorilor. Astfel, în procedură de reexaminare, Comisiile de învățământ și juridică au elaborat un raport comun de adoptare a legii.

Forma adoptată de Comisiile pentru învățământ și Juridică, după decizia CCR:

”Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.

Frecventarea învăţământul obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani.”

Vezi aici Raportul celor două comisii

Proiectul revizuit va ajunge în plenul Camerei Deputaților pentru dezbatere și adoptare.


Care a fost forma inițiatorului

”Învățământul general obligatoriu este de 15 clase și cuprinde, ultimii 2 ani ai învățământului preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul preșcolar și învățământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020.

Obligația de a frecventa învățământul obligatoriu de 15 clase, la forma cu frecvență, încetează la vârsta de 18 ani.”


Forma adoptată de Camera Deputaților:

”Învăţământul general obligatoriu este de 13 clase şi cuprinde ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul liceal şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, iar grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023.

Obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 13 clase, la forma cu frecvenţă, încetează la vârsta de 18 ani.”


Forma adoptată de Senat și trimisă la promulgare:

”Învăţământul general obligatoriu cuprinde ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul liceal și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, iar grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.
Frecventarea învăţământul obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani.”


Ce prevede Legea educației naționale

”Învăţământul general obligatoriu este de 11 clase şi cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020. Obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 11 clase, la forma cu frecvenţă, încetează la vârsta de 18 ani.”


Dacă proiectul va deveni lege, practic, grădinița va deveni obligatorie. Cum au explicat inițiatorii introducerea grădiniței în învățământul general obligatoriu:

După 1990 rata de frecventare a grădiniței scade considerabil. (…) În anul școlar 2002-2003 au fost înscriși în grădinițe un număr de 629.703 copii, care reprezintă 71,06% din totalul populației de 3-6 ani. Analiza gradului de cuprindere pe medii de rezidență evidențiază o diferență de aproape 12 puncte procentuale în favoarea mediului urban.

Diferența de participare la educația preșcolară pe medii de rezidență în defavoarea mediului rural poate determina inegalități privind nivelul de pregătire pentru școală, și implicit, situații de risc școlar la debutul în clasa 0 pentru copiii care nu frecventează deloc grădinița (cu o pondere de peste 25% în mediul rural)”.

Initiatorii proiectului sunt 26 deputati și de senatori PSD și UDMR.

Vezi aici Proiectul de lege, expunerea de motive și traseul legislativ

Citește și Cât trebuie să stea elevii la școală. Parlamentarii vor să schimbe Legea Educației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.