Cinci frați din Ucraina, înscriși la un liceu din Oradea: „Copiii sunt extrem de bine educaţi. Profesorii noştri i-au primit frumos, le-au făcut şi cadouri”

0
Sursa foto: Facebook/ Liceul Greco Catolic Iuliu Maniu Oradea

Cinci copii ucraineni, toţi fraţi, au fost înregistraţi ca audienţi la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, după ce părinţii lor i-au adus din Ucraina, refugiaţi din pricina războiului, relatează Agerpres. Potrivit directoarei liceului, Antonia Nica, cei cinci copii ucraineni au fost înscrişi în clasele şcolii ca elevi audienţi, având dreptul de a participa la toate lecţiile, chiar dacă nu au încă studiile echivalate.

„Copiii sunt extrem de bine educaţi. Ei sunt de fapt şase fraţi, de vârste diferite, dar micuţul este foarte mic şi nu are vârstă şcolară. Cei patru băieţi şi o fetiţă sunt elevi în clasele pregătitoare, a III-a, a V-a, fetiţa în a VI-a şi încă un băiat în a VIII-a. Fiecare dintre ei ştie puţin româneşte, cel mai mare ştie mai bine. Cel mai mic, de şase ani, vorbeşte doar ucraineană, dar copiii de şase ani se înţeleg oricum, nu au nicio problemă. Iar profesorii noştri i-au primit frumos, le-au făcut şi cadouri şi sunt ca şi integraţi, chiar dacă nu se ştie cât vor rămâne”, a declarat, pentru Agerpres, profesoara Antonia Nica.

Cei cinci copii au fost aduşi de tatăl lor săptămâna trecută la Oradea şi sunt la cursuri în ultimele trei zile. Potrivit Antoniei Nica, mama lor este bihoreancă şi l-a cunoscut cu ani în urmă pe viitorul soţ, tatăl copiilor, în timpul studiilor în Austria. Acesta este preot greco-catolic ucrainean şi s-au mutat împreună în ţara acestuia. În contextul conflictului militar cu Rusia, tatăl şi-a adus soţia şi copiii la Oradea, la bunica din partea mamei, după care s-a întors în zona de conflict.

Copiii s-au adaptat repede, mai cu seamă că au primit şi hanorace cu însemnele şcolii, care fac parte din uniforma unităţii de învăţământ, asociaţia de părinţi le asigură rechizitele necesare, iar Episcopia Greco-Catolică le asigură masa.

De asemenea, la Şcoala „Al.S. Puşkin” din Brăila, unde circa 70% dintre elevi sunt din comunitatea ruşilor lipoveni, învață mai mulți copii refugiați din Ucraina. ”Și pentru noi este o premieră, suntem emoţionaţi. (…) Intenţia este să înveţe limba română copiii, deoarece mamele au de gând să rămână în România în continuare. Familiile, fetiţele nu sunt vorbitoare de limba română. Au fost primite cu căldură de copii, chiar copiii noştri se străduiau să vorbească cât mai corect ruseşte cu ele. O mare şansă, consider eu, pentru copiii din Ucraina este că vor putea învaţă limba română cu un profesor etnic”, a declarat Maria Milea, directoarea Şcolii Generale „Al.S. Puşkin” Brăila, pentru monitoruldegalati.ro.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.