Profesorii nevaccinați ar putea fi testați periodic. Cîmpeanu: ”Nu sunt un adept al obligativității, dar avem aceste discuții cu Ministerul Sănătății”

0

Profesorii care nu sunt vaccinați ar putea fi testați periodic, înainte de a intra la ore, ideea fiind analizată în acest moment de către Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, a declarat duminică seara, la Digi 24, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă ia în calcul varianta ca profesorii nevaccinați să nu intre la ore, ministrul Educației a arătat că întotdeauna pledează pentru ”prezentarea de argumente, cu multă perseverență și cu competență asigurată de personalul medical, pentru ca și aceia dintre colegii noștri care nu au înțeles încă importanța vaccinării pentru ei înșiși și pentru întreg sistemul de educație să poată înțelege acest lucru”.

”Nu sunt un adept al obligativității, dar avem aceste discuții cu Ministerul Sănătății. Vom vedea care sunt măsurile care se impun de comun acord între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Întrebat în continuare dacă profesorii care nu sunt vaccinați ar putea fi testați înainte de a intra la ore, ministrul a răspuns: ”Este posibil. Dacă cei care au competență în domeniul sanitar vor prezenta avantaje nete, este posibil să se introducă și măsuri care privesc testarea personalului din școli.”

Sorin Cîmpeanu a adăugat că rămâne de văzut cu ce frecvență se va face această testare. ”Vom vedea. Nu am nici eu, nici Ministerul Educației competențe medicale. V-am spus, aceste discuții se poartă împreună cu Ministerul Sănătății, care este îndreptățit să propună astfel de măsuri. Am inițiat aceste discuții împreună cu Ministerul Sănătății, nu există încă o decizie”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, până în prezent, s-a vaccinat 60 la sută din personalul din învățământ.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei a arătat că în noul an școlar, care va începe pe 13 septembrie, în școli vor rămâne valabile regulile anti-COVID, precum purtarea măștii de protecție.

”Cu toții ne dorim să nu avem un val patru care să afecteze modul de derulare a școlii. Am avut pierderi foarte mari, pierderi care se recuperează foarte greu și în timp. (…) Am anunțat deja că școala va fi cu prezență fizică. De asemenea, pentru că pandemia, din păcate, nu s-a încheiat, este nevoie de respectarea regulilor de protecție sanitară, de la respectarea regulilor de igienă la aerisirea spațiilor de învățământ și, din păcate, încă este nevoie de purtarea măștii. Aceste reguli de protecție se vor respecta în continuare. (…) Pe 13 septembrie este prima zi de școală”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Cursurile anului școlar 2021-2022 vor începe în data de 13 septembrie 2021. Semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri, dispuse în perioada 13 septembrie 2021 – 22 decembrie 2021, iar semestrul al II-lea – 20 de săptămâni de cursuri, dispuse în perioada 10 ianuarie 2022 – 10 iunie 2022.

Structura anului școlar 2021-2022

Semestrul I

  • Cursuri: luni, 13 septembrie 2021 – miercuri, 22 decembrie 2021
  • Vacanță pentru copiii din învățământul primar și cel preșcolar: 25-31 octombrie 2021
  • Vacanța de iarnă: joi, 23 decembrie 2021 – duminică, 9 ianuarie 2022.

Semestrul al II-lea

  • Cursuri: luni, 10 ianuarie 2022 – joi, 14 aprilie 2022
  • Vacanță de primăvară: vineri, 15 aprilie 2022 – duminică, 1 mai 2022
  • Cursuri: luni, 2 mai 2022 – vineri, 10 iunie 2022
  • Vacanța de vară: sâmbătă, 11 iunie 2022 – data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022 – 2023.
      • Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
      • Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022.
      • Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 1 iulie 2022.

Programul național ”Școala altfel” se va desfășura în perioada 8-14 aprilie 2022.

Etapele naționale ale olimpiadelor școlare se vor organiza, de regulă, în perioada dedicată programul ”Școala altfel”, conform calendarului olimpiadelor naționale școlare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.