Bugetul de stat, adoptat. Ministerul Educației: ”Creştere de finanţare a domeniului învăţământ în 2021, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei”

1
Foto: ziare.com

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, proiectul bugetului de stat pe anul 2021. Bugetul Ministerului Educației înregistrează ”o creștere de finanțare a domeniului învățământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației. 

”Precizăm ca această creștere este înregistrată în condițiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum vouchere de vacanță, plată diferențe salariale cf. Legii 85/2016 sau alocări de la fondul de rezervă”, mai precizează Ministerul Educației.

Conform Ministerului Educației:

  • Acțiunea învățământ (total finanțare educație) înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creștere cu 6% față de 2020 (creștere cu 2,24 miliarde lei).
  • Cele mai relevante creșteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanțării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei).
  • De asemenea, o creștere substanțială înregistrează finanțarea de bază a unităților de învătământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale și pregătirii profesionale (creștere de 26%, de la 1,259 miliarde lei la 1,585 miliarde lei).
  • Deși subdimensionat în raport cu necesarul de resurse în educație, se constată totuși că anii 2020 și 2021 au beneficiat de un maximum de finanțare a învățământului românesc din ultimii 10 ani, atât în valoare absolută, cât și procentual, raportat la PIB.

”Precizăm faptul că acestui buget alocat învățământului (cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani), urmează să i se adauge finanțarea care va fi obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru reforma educației”, adaugă sursa citată.

Sursa: Ministerul Educației

1 COMENTARIU

  1. Oare cei de la MEC ne consideră așa de proști? Din datele statistice afișate de INS este cel mai mic procent din PIB repartizat Educației din 1995 și până în prezent. În tabelul prezentat totu-i vis și armonie, fara vouchere de vacanță, fără diferențe salariale de achitat în urma hotarârilor judecătorești, fără majorările salariale prevăzute de lege.Prorogați tot ce trebuie sa dați, cu promisiuni generoase pentru aniii care vin.Îmi este rușine că aceste minciuni sfruntate vin de la un minister care se pretinde al educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.