Ministerul Educației propune extinderea programului ”Masa caldă” la 100 de școli – proiect

0
Foto: turnulsfatului.ro

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care propune extinderea Programului pilot ”Masa caldă” de la 50 la 100 de unităţi de învăţământ, relatează news.ro. Astfel, preșcolarii și elevii din aceste unități vor beneficia de o masă caldă în valoare de 10 lei pe zi, bugetul estimat al proiectului fiind de peste 66 de milioane de lei pe an.

”Cele 100 de unităţi de învăţământ cu grade de complexitate şi particularităţi educaţionale diferite, propuse pentru a fi cuprinse în program sunt dispuse echilibrat la nivel naţional, în medii rezidenţiale diverse – Urban (mare, mic, central, periferic)/ Rural (mare, mic, accesibil, greu accesibil, izolat), şi vor avea statut de unităţi de învăţământ pilot, conform prevederilor legale în vigoare, în care se va implementa programul”, se arată în proiect.

Iniţiatorii proiectului afirmă că, dacă anterior implementării programului, în anul şcolar 2016-2017, s-a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 6,1%, în urma derulării programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3%, ajungând ca la finele anului şcolar 2017-2018, să fie de 1,3%.

”În anul 2019, s-a constatat că programul a condus chiar la eradicarea fenomenului de abandon şcolar, în unele unităţi de învăţământ”, se mai arată în documentul aflat în dezbatere publică.

Ministerul Educaţiei face şi alte propuneri în vederea optimizării aplicării programului:

necesitatea creşterii valorii zilnice alocate/ elev: În acest sens, în anul 2019 valoarea zilnică alocată/ elev a crescut de la 7 la 10 lei.

– implementarea programului pe an calendaristic, şi nu pe an şcolar, în scopul simplificării în continuare a procedurii de selecţie a furnizorilor, măsură ce ar avea un efect pozitiv asupra elevilor, beneficiind, astfel, de o perioadă mai mare de pachetul alimentar din cadrul programului.

– extinderea programului şi în alte unităţi de învăţământ preuniversitar.

Bugetul estimat al proiectului este de peste 66 de milioane de lei pe an, iar Ministerul Educaţiei a publicat şi lista cu unităţile de învăţământ care ar urma să facă parte din proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here