Federația Spiru Haret: ”Guvernul lovește din nou în școală! Riscăm ca în septembrie să nu avem toate catedrele ocupate”

0
Foto: facebook.com/FSESPIRUHARET

Federația Sindicatelor din Educație ”SPIRU HARET“ condamnă decizia Guvernului României de a bloca angajările în sistemul de învățământ, în condițiile în care ”educația se confruntă cu o lipsă acută de personal, mai ales personal didactic auxiliar și nedidactic”. 

FSE „SPIRU HARET“ arată, într-un comunicat de presă, că rectificarea bugetului de stat ”vine să arate încă o dată că politicienii nu doresc un sistem educațional de calitate”.

”Nu înțeleg cum, în condițiile în care Ministerul de Finanțe ne spune că veniturile cresc, același minister vine și taie 3% din bugetul educației. Dacă ne gândim că, în fiecare an, în ultimele luni, sunt probleme cu fondurile pentru salarii, este puțin probabil ca Ministerul Educației Naționale să fi cerut mai mulți bani decât ar fi fost nevoie.

În aceste condiții, riscăm ca în septembrie să nu avem toate catedrele ocupate, din cauză că directorii unităților de învățământ, pentru a se încadra în bugetul alocat, nu vor mai putea angaja cadre didactice cu contracte pe perioadă determinată.

În plus, prin același proiect de act normativ, se blochează locurile neocupate din sistem, angajatorul putând să angajeze o persoană doar dacă are trei posturi neocupate, cu toate că foarte multe unități de învățământ se confruntă cu deficit de personal.

Un alt capitol de la care se reduc fonduri este cel privind plata dobânzilor legale. Ministerul Finanțelor vorbește de economii făcute, însa nu spune și cum au fost făcute aceste economii. Au fost unități de învățământ care, în urma presiunilor MEN, nu au plătit dobânda penalizatoare, așa cum ar fi trebuit, preferând să plătească doar dobânda remuneratorie, care este mai mică“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET“.

Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ avertizează Guvernul că, în condițiile în care din septembrie, vor apărea probleme cu plata drepturilor salariale și/sau a drepturilor obținute ca urmare a deciziilor instanțelor de judecată va recurge la toate mijloacele legale de protest.

Ministerul Finanțelor a publicat, marți, proiectul de rectificare a bugetului. Ministerul Educaţiei Naţionale a precizat că, prin proiectul de rectificare bugetară, se propune diminuarea cheltuielilor cu circa 1,03 miliarde de lei, însă nu sunt afectate proiectele derulate, în condiţiile în care bugetul ministerului continuă să beneficieze de fonduri mai mari cu 42,4% faţă de anul 2018.

Citește și: Rectificarea bugetară. MEN: ”Se propune diminuarea cheltuielilor cu circa 1,03 miliarde de lei. Bugetul beneficiază de fonduri mai mari cu 42%”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.