Când începe școala. Precizările Ministerului Educației, după ședința de luni a Comisiei de Dialog Social

0

Ministerul Educației nu a luat încă o decizie privind data la care va începe noul an școlar. MEN precizează, într-un comunicat de presă, că ”analizează” punctele de vedere exprimate în ședința de luni a Comisiei de Dialog Social (CDS) și anunță că va continua ”în zilele următoare consultările cu beneficiari, precum și părți implicate în sistemul de învățământ public”. Reamintim că, în ședința CDS , reprezentanții asociațiilor de elevi și de părinți, dar și cei ai sindicatelor și patronatelor s-au pronunțat împotriva amânării începerii anului școlar.

După discuțiile de luni din Comisia de Dialog Social, Ministerul Educației anunță noi ”consultări” pe tema modificării structurii anului școlar 2019-2020. Potrivit ordinului de ministru în vigoare, școala ar trebui să înceapă pe 9 septembrie, însă premierul Viorica Dăncilă a cerut, în ședința de Guvern de săptămâna trecută, ca vacanța să fie prelungită cu o săptămână, iar cursurile să fie reluate pe 16 septembrie.

La ședința CDS, participanții la discuții nu au agreat propunerea guvernamentală, avizul fiind unul negativ. MEN precizează însă că avizul partenerilor de dialog social este doar ”unul consultativ”, dar ”analizează” punctele de vedere exprimate.

Precizările Ministerului Educației, marți, 6 august 2019:

”Ca urmare a discuțiilor din spațiul public cu privire la data de începere a noului an școlar, Ministerul Educației Naționale precizează că, la nivelul instituției, sunt analizate punctele de vedere exprimate în cadrul Comisiei de Dialog Social (CDS), întrunită luni, 5 august 2019.

În acest sens, subliniem faptul că proiectele dezbătute de membrii CDS nu sunt supuse votului, avizul partenerilor de dialog social fiind unul consultativ.

Reprezentanții MEN vor continua în zilele următoare consultările cu beneficiari, precum și părți implicate în sistemul de învățământ public, astfel încât structura noului an școlar să vizeze interesul superior al elevilor și să răspundă nevoilor acestora.”


Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, săptămâna trecută, fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, să analizeze posibilitatea începerii anului școlar pe 16 septembrie.

Ecaterina Andronescu a declarat ulterior că o decizie legată de solicitarea premierului privind amânarea începerii anului școlar cu o săptămână se va lua în ședința Comisiei pentru Dialog Social.

Asociațiile de elevi, precum și reprezentanții părinților s-au pronunțat împotriva prelungirii vacanței de vară cu o săptămână.

Potrivit calendarului anului școlar 2019-2020, adoptat prin ordin de ministru, elevii ar urma să înceapă școala pe 9 septembrie. Semestrul I va avea 15 săptămâni de cursuri, iar semestrul al II-lea – 20 de săptămâni (în total, 35 de săptămâni de cursuri). Semestrul al II-lea va începe imediat după vacanța de iarnă astfel că dispare vacanța intersemestrială din luna februarie. Vacanța de iarnă va fi în perioada 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020, iar vacanța de primăvară – în perioada 4 aprilie 2020 – 21 aprilie 2020.

Structura anului școlar 2019-2020:

Semestrul I 

        • Cursuri: luni, 9 septembrie 2019 – vineri, 20 decembrie 2019
        • Vacanța de iarnă: sâmbătă 21 decembrie 2019 – duminică, 12 ianuarie 2020
          • În perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii de grădiniță sunt în vacanță.

Semestrul al II-lea

        • Cursuri: luni, 13 ianuarie 2020 – vineri, 3 aprilie 2020
        • Vacanţa de primăvară: sâmbătă, 4 aprilie 2020 – marți, 21 aprilie 2020
        • Cursuri: miercuri, 22 aprilie 2020 – vineri, 12 iunie 2020
        • Vacanţa de vară: sâmbătă, 13 iunie 2020

Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.