AEC: Rectificarea bugetară, ”ultima șansă a Monicăi Anisie de a garanta accesul la educație” pentru elevii din comunitățile dezavantajate și mediul rural

0
Foto: pixabay.com

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) trage un nou semnal de alarmă în privința elevilor din mediul rural și din comunitățile dezavantajate care nu au acces la învățarea online și solicită ministrului Educației, Monica Cristina Anisie, să achiziționeze dispozitivele necesare continuării procesului educativ. În contextul anunțului ministrului Finanțelor privind rectificarea bugetară, elevii spun că Ministerul Educației are posibilitatea, în cazul în care nu dispune de fonduri, ”de a suplimenta bugetul pentru a se asigura că procesul de învățare continuă și pentru cei aflați în nevoie”.

”Ministerul Educației și Cercetării trebuie să facă o achiziție directă de urgență pentru a asigura elevilor proveniți din familiile cu posibilități materiale reduse și celor din mediul rural accesul la platformele de e-learning. Continuitatea procesului de învățare este necesară în aceste momente, pentru ca performanțele elevilor la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat să nu fie afectate.

De asemenea, începerea cursurilor în toamnă cu “golurile” cauzate de materia neparcursă din semestrul al doilea, din anul școlar în curs va reprezenta un dezavantaj uriaș pentru elevi și profesori”, arată AEC.

Comunicatul Asociației Elevilor din Constanța:

”Ref: Rectificarea bugetară, ultima șansă a Monicăi Anisie de a garanta accesul la educație!

Asociația Elevilor din Constanța trage un semnal de alarmă cu privire la situația elevilor din mediile rurale și cele dezavantajate. Asigurarea device-urilor pentru elevi, o investiție pe termen lung și un prim pas în digitalizarea învățământului.

Marți, 30 martie a.c., ministrul de finanțe, Florin Cîțu, a anunțat că, în cursul zilei de 31 martie a.c., se va realiza o rectificare bugetară, unde în cazul în care la Ministerul Educației nu dispune de fonduri, ar avea posibilitatea de a suplimenta bugetul, pentru a se asigura că procesul de învățare continuă și pentru cei aflați în nevoie.

În contextul suspendării cursurilor din cauza COVID-19, Ministerul Educației și Cercetării trebuie să facă o achiziție directă de urgență pentru a asigura elevilor proveniți din familiile cu posibilități materiale reduse și celor din mediul rural accesul la platformele de e-learning. Continuitatea procesului de învățare este necesară în aceste momente, pentru ca performanțele elevilor la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat să nu fie afectate. De asemenea, începerea cursurilor în toamnă cu “golurile” cauzate de materia neparcursă din semestrul al doilea, din anul școlar în curs va reprezenta un dezavantaj uriaș pentru elevi și profesori.

Achiziționarea de dispozitive în aceste momente este benefică, întrucât asigură accesul la educație elevilor din comunitățile defavorizate și reprezintă o investiție pe termen lung, elevii urmând a folosi device-urile și în viitor. A conecta toți elevii la internet este un prim pas în digitalizarea sistemului educațional, efectele pozitive fiind vizibile și în aceste momente, dar și în viitor.

Asociația Elevilor din Constanța solicită doamnei ministru a educației, Monica Cristina Anisie, să nu mai ignore faptul că sute de mii de elevi sunt privați în acest moment de dreptul la educație și să achiziționeze dispozitivele necesare continuării procesului educativ, dând dovadă de transparență în ceea ce privește luarea deciziilor prin includerea unui reprezentant al Asociației Elevilor din Constanța în discuțiile ce țin de viitorul elevilor.

Achiziționarea dispozitivelor ar trebui să fie prioritatea 0 a Ministerului Educației. Există posibilități, dar nu sunt luate în calcul pentru că nu se dorește rezolvarea problemei. Având în vedere că nu se ține cont de deficitul bugetar, ce o împiedică pe doamna ministru să cumpere tablete/calculatoare pentru elevi? Dacă achiziția este făcută acum, avem siguranța că acei elevi vor rămâne conectați la internet și după rezolvarea situației și că suntem mai aproape de o modernizarea reală a educației, dar totul se poate realiza dacă se investește acum și dacă autoritățile înțeleg acest lucru. Ministerul ar trebui să comunice mai mult, pentru că nu avem nici la ora actuală o propunere concretă și să includă și elevii la masa la care se iau deciziile în această perioadă.”- Andreea Sabina Spătariu, Președinte AEC.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.