Monica Anisie anunță alocarea a 400 de locuri pentru masteratul didactic. Cifrele de școlarizare pentru anul școlar/universitar 2020-2021 – proiect

0

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a lansat, miercuri, în dezbatere publică proiectul privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru anul școlar/universitar 2020-2021. Audiată în comisiile pentru învățământ din Parlament, Monica Anisie a anunțat că pentru masteratul didactic au fost alocate 400 de locuri, după ce inițial a avansat cifra de 200, repartizate pentru patru universităţi. Totodată, ministrul a arătat că MEC şi-a propus o creştere semnificativă a cifrei de şcolarizare pentru învăţământul profesional şi dual. Update: Monica Anisie a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Educaţiei, al doilea după cel înregistrat în urmă cu două săptămâni, când a fost propusă în cabinetul Orban II.

În timpul audierilor, Monica Anisie a anunțat că, pe site-ul MEC, a fost publicat proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede cifra de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi universitar. ”Fac menţiunea că, pentru acest an, MEC şi-a propus o creştere semnificativă a numărului de locuri pentru învăţământul profesional şi profesional dual, ca măsură de susţinere şi dezvoltare a acestui tip de învăţământ. Suntem în plină campanie de conştientizare a acestui tip de învăţământ profesional şi profesional dual. (…) Campania „Meseria face diferenţa” este în plină desfăşurare, se va încheia pe data de 11 martie”, a precizat ministrul Educaţiei, citat de Agerpres.

Monica Anisie a anunţat totodată că au fost alocate 200 de locuri pentru masteratul didactic. ”Tot ca o noutate a acestui proiect de Hotărâre de Guvern, așa cum am promis și așa cum am precizat și la începutul audierilor, am adoptat şi cifra de şcolarizare pentru masteratul didactic. Sunt 200 de locuri repartizate pentru patru universităţi”, a spus Monica Anisie.

Ulterior, aceasta a revenit și a spus că, inițial, au fost alocate 200 de locuri pentru masteratul didactic, dar pentru că mai multe universități au cerut locuri, numărul lor a fost dublat la 400. Monica Anisie nu a dorit să numească universitățile care vor organiza masteratul didactic, spunând doar că sunt universitățile cele mai de prestigiu din România.

”Noi am avut o procedură în cadrul Ministerului Educației. Am transmis către universități o adresă, o invitație de a răspunde solicitării noastre de a organiza masterat didactic. Această scrisoare pe care Ministerul Educației a transmis-o către universități a primit și răspuns din partea mai multor universități, 5 sau 6. Altele, deși nu au primit scrisoarea respectivă, (…) își doresc de asemenea să organizeze. Nu fac acum anunțul public care sunt acele universități pentru că în proiectul de plan de școlarizare nu am nominalizat care vor fi acele universități, dar probabil că le bănuiți și dvs, sunt universitățile cele mai de prestigiu din România și cred că pilotarea masteratului didactic în cadrul acestor universități oferă încredere pentru dezvoltarea acestui tip de masterat. (…)

Inițial au fost 200 de locuri la care noi ne gândisem în cadrul Ministerului Educației să avem alocate pentru masteratul didactic, 200 de locuri inițial, dar pentru că au venit solicitări și de la alte universități, am suplimentat. În proiectul de hotărâre de Guvern, am alocat 400”, a precizat ministrul.

„Surpriza zilei, care nu mai este o surpriză, (…) este că astăzi am început şi procedura de transparentizare a tezelor de doctorat”, a mai anunţat ministrul Educaţiei în cadrul audierilor. (Tezele sunt publicate AICI)

Proiectul de hotărâre privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar/universitar 2020- 2021:

Puteți consulta Nota de fundamentare a proiectului AICI

Monica Anisie a fost audiată, miercuri, în comisiile parlamentare pentru învățământ, fiind propusă pentru funcția de ministru al Educației în Guvernul Florin Cîțu. Aceasta a primit aviz negativ, înregistrându-se 16 voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi trei abţineri.

Monica Anisie a primit aviz negativ și la audierea din 18 februarie, când a fost propusă în cabinetul Orban II, cu 14 voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi o abţinere.

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului, candidații pentru funcţia de ministru sunt audiați în comisiile permanente ale celor două Camere, acestea urmând să întocmească un aviz comun consultativ.

Citește și: Monica Anisie, aviz negativ în comisii după o audiere în care a vorbit despre debirocratizare și fenomenul ”vizelor de flotant” VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.