Comisia Europeană: Abandonul școlar din România, cu 6 procente mai mare față de media europeană

0
Foto: ebihoreanul.ro

Comisia Europeană avertizează România că abandonul școlar a crescut cu 6% față de media europeană, relatează Mediafax. De asemenea, statisticile arată că 29% din români au competențe digitale, în timp ce media europeană este de 58%, potrivit oficialului european Katia Berti.

”În ce privește cheltuielile pe educație, România rămâne la un nivel dintre cele mai reduse din UE. Acest decalaj e relevant mai ales în educația elementară. Acest domeniu este cheie pentru a preveni abandonul școlar și a asigura oportunități egale și viață unui segment important de populație. Abandonul școlar timpuriu este crescut, cu peste 6 puncte față de media europeană. Competențele digitale. Pe baza statisticilor noastre, 29% din persoanele din România au abilități de competențe digitale, față de 58% cum e media europeană. Competențele trebuie îmbunătățite, a devenit o recomandare”, a declarat Katia Berti, șef adjunct de unitate, Direcția Generală pentru Ocuparea Forței de Muncă din Comisia Europeană.

Oficialul european a afirmat că România a ajuns la 17.4% riscul nivelului de sărăcie. „Pe ultimele locuri din UE. Pe lângă sărăcia monetară în sine există inegalitățile de venituri, decalajele de 6.5 ori mai mari față de media europeană”, a declarat Katia Berti.

România, pe ultimul loc din UE în privința cheltuielilor pentru cercetare și inovare

Pe de altă parte, Aurora Mordonu, oficial al Comisiei Europene, a declarat, vineri, că România este pe ultimul loc din UE în privința cheltuielilor în domeniul cercetării și inovării. Ea a afirmat că România nu și-a atins nici măcar un sfert din ținta propusă, respectiv 2% din PIB pentru cercetare până în 2020.

„Inovația – recomandăm concentrarea asupra investițiilor în domeniul inovației, pentru că România este pe ultimul loc în privința cheltuielilor pentru cercetare și pe ultimul loc în UE în privința inovației. România are o țintă de 2% din PIB ca intensitate a cercetării și dezvoltării până în 2020. Ținta e să ajungem la 2% din PIB până în 2020, dar suntem la un sfert din această țintă. E nevoie de eforturi. Această țintă nu va fi atinsă. Nu comisia a stabilit ținta, această țintă a fost stabilită de autoritățile române”, a declarat Aurora Mordonu, în cadrul evenimentului „Semestrul European: Lnsarea recomandărilor specifice de țară pentru România.

O altă îngrijorare a reprezentantei Comisiei Europene o reprezintă achizițiile publice.

„CSR acoperă și achizițiile publice. Ne îngrijorează eficiența achizițiilor publice. Motivele sunt clare. Achizițiile publice în cele mai multe țări reprezintă 10, până la 20% din PIB. Sunt mulți bani și e necesar că aceștia să fie cheltuiți eficient. România are un scor mare din păcate, multe achiziții se fac fără publicare prealabilă, din motive multiple care pot fi în spate. Creează o percepție, o părere că există corupție”, a afirmat  Aurora Mordonu, șef adjunct de unitate, Direcția Generală Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM, CE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.