Cei mai buni profesori. Bianca Cazacincu, elevă în Botoșani: ”Profesorul ideal este cel care rupe bucăți din el pentru a construi drumul unui viitor om”

1
Colegiul Național ”A.T. Laurian” Botoșani. Bianca Cazacincu, elevă a colegiului, ne povestește despre profesorii ei. Sursa foto: Facebook/ Colegiul National A.T. Laurian Botosani

SparkNews.ro reia rubrica ”Cei mai buni profesori”, lansată în urmă cu un an. Este o rubrică dedicată acelor profesori care inspiră, acelor profesori care ne-au format, ne-au îndrumat și ne-au ajutat, poate, să ne îndeplinim un vis. Acelor profesori care îi fac pe elevi să vină cu drag la ore, care predau altfel, care sunt în sala de clasă pentru ei, alături de ei și produc cu adevărat învățare. Pe acești profesori dorim să îi cunoaștem, dar este și un mod al fiecăruia dintre noi de a le mulțumi. Venim din nou cu provocarea către voi, cititorii noștri, de a ne povesti despre profesorii voștri. Astăzi ne-a scris Bianca Cazacincu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național ”August Treboniu Laurian” Botoșani, specializarea Filologie, bilingv franceză:

”Vreau să spun că pentru mine un profesor ideal nu este acel profesor renumit pentru severitatea sa – că doar așa este disciplină la orele dumnealui, cred unii. Nu!!! Cred că nimeni nu a putut vreodată să învețe de frică, ci doar să memoreze mecanic niște informații pe o perioadă determinată. Pentru mine, un profesor ideal este cel care, prin felul de a fi, își câștigă respectul; care determină și motivează elevul să nu renunțe orice ar fi; care se bucură pentru și alături de elev; care rupe bucăți din el pentru a construi drumul unui viitor OM. Și da, un profesor ideal devine un profesor preferat.

Am descoperit pentru prima dată frumoasa taină a limbii franceze în gimnaziu, atunci când am început să studiez această limbă, cu ajutorul doamnei profesor Timofte-Blîndu Mădălina, care, din prima clipă, a fost inspirație pentru mine. Niciodată grăbită… ba uneori rămânea pauze întregi în care ar fi putut face altceva doar pentru a ne face pe noi să înțelegem lecția; atingea obiectivele stabilite la fiecare oră de predare. Ne corecta atunci când greșeam, explicându-ne apoi cu mult drag, ne ajuta, ne îndruma și avea încredere în fiecare. Îmi aduc cu bucurie aminte de joculețele pe care le făceam și de entuziasmul pe care îl aveam atunci când urma ora de franceză. Dumneaei a transformat școala generală într-un loc în care mergeam cu tot dragul. Este în continuare profesorul care mă face să zâmbesc. Oricine își dorește un astfel de cadru didactic și o astfel de prietenă.

Doamna mea dirigintă, Mangîr Gabriela, pe care nu o cunosc decât de aproximativ patru luni (eu fiind în clasa a IX-a), și-a câștigat deja respectul prin felul de a fi – mereu elegant îmbrăcată, mereu cu vorbele pregătite, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu o DOAMNĂ. Predă și materia mea preferată, limba franceză, lucru ce a făcut ca relația dintre mine și dumneaei, relația elev-profesor să fie de calitate. Este atât de implicată și se dedică atât de mult meseriei, încât informațiile pe care le oferă se fixează atât de bine și par atât de simple… Fermă, scoate mereu ce este mai bun din elev… însă tolerează uneori prea mult. Este un EXEMPLU.

Doamna de desen, Talida Grunzac, este o minune de profesor. Nu o cunosc de foarte mult timp, dar a reușit să transmită atât de multe. Nu îi pot găsi defecte! Simt că apreciază munca elevilor și orice mic gest. Știți cât de mult contează acest lucru? Enorm! Este un adevărat artist nu doar atunci când are pensula în mână și pânza în față, ci și atunci când sculptează, modelează mințile și sufletele copiilor. Bunătatea dânsei molipsește și pe ceilalți, iar chipu-i senin și vocea-i caldă aduc un strop de fericire oricui. Doamne, ce binecuvântată sunt că am cunoscut un astfel de OM!!!!!!

Doamna de istorie, Tana Onofrei, ne face să înțelegem prin stilul elegant și rafinat de a expune informațiile. Îi mulțumesc pentru forfota interioară pe care o trăiește atunci când vorbește despre evenimente istorice; cât suflet pune în ceea ce face! Mă determină să învăț cu ușurință, chiar dacă până acum ceva timp istoria nu era o materie pe placul meu. Are cea mai mare calitate care nu poate fi înlocuită – bunătatea, iar toleranța este cheia cu care deschide mereu ușa clasei noastre. Este un OM valoros și un profesor ideal.”

Sursa foto: Arhiva personală – Bianca Cazacincu. În primele trei imagini, alături de profesoarele ei

CEI MAI BUNI PROFESORI SparkNews.ro a publicat, în decembrie anul trecut, o serie de articole dedicate celor mai buni profesori, lansându-vă provocarea de a ne scrie despre ei – articolele sunt AICI. Continuăm să publicăm poveștile voastre și așteptăm să ne scrieți la adresa de e-mail stiri@sparknews.ro, trimițându-ne și câteva imagini, în măsura în care este posibil.

Citește și: Ioana Comșa, elevă în clasa a IX-a: „Se spune despre ea că formează genii. În aparență, este perfect adevărat. Dar ce fel de genii?”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.