EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019. Ce spun profesorii de matematică despre subiectele de la Evaluarea Națională

0

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2019. Subiectele la Matematică primite, joi, de elevii clasei a VIII-a la Evaluarea Națională au o dificultate medie și sunt mai ușoare decât cele de la Simulare, susțin unii profesori de matematică. ”Se poate lua 8 foarte ușor”, consideră profesoara Ana Ungureanu. Profesorul Viorel Botea spune în schimb că subiectele sunt mai dificile decât cele de la examenul de anul trecut, dar ”comparabile” cu cele de la simularea din acest an. În opinia profesorului, subiectele au fost bine structurate și reflectă exact ceea ce ar trebui să cunoască un elev la final de gimnaziu. De cealaltă parte, elevii spun că mai dificile au fost problemele de geometrie. 

Viorel Botea, profesor de matematică la Colegiul Naţional ”Nicolae Bălcescu” din Brăila, spune că subiectele de joi de la Evaluarea Națională ”reflectă exact ceea ce ar trebui să cunoască un elev de clasa a VIII-a”.

”Față de anul precedent, subiectele au fost ceva mai dificile, dar arată ca un subiect așa cum ar trebui dat pentru a vedea valoarea elevilor de clasa a VIII-a. În opinia mea, subiectul este foarte bine structurat. Sunt foarte multe noțiuni pe care elevii care au terminat gimnaziul trebuie să le cunoască. Este un subiect complet, cu multe subpuncte, iar problema cu funcția și subpunctele c de la geometrie sunt probleme care necesită și puțin mai multă gândire, deci sunt probleme, zic eu, foarte bine alese pentru a vedea nivelul matematic al elevilor din gimnaziu”, a declarat profesorul pentru SparkNews.ro.

Pe de altă parte, profesorul consideră că subiectele de la Evaluarea Națională și cele de la Simulare sunt ”comparabile”, deși cele de joi ”necesită mai multă gândire”: ”Și mi se pare normal. Sunt subiecte care arată nivelul normal al elevului, verifică aptitudinile unui elev normal, dar sunt și 2-3 subpuncte la care se pot da și alte soluții decât cele din barem”.

În opinia profesorului Botea, la proba de Matematică, elevii buni vor merge către nota 10, în timp ce elevii de nivel mediu pot lua nota 8, 8 și ceva.

”Elevii buni care au știut și care au învățat cu adevărat nu pot decât să ia nota 10. Însă subiectul este destul de bine structurat astfel încât un elev de nivel mediu să poată lua o notă de 8 – 8 și ceva, ceea ce este OK, adică reflectă exact nivelul unui elev de gimnaziu”, spune profesorul Viorel Botea.

Subiecte, cu dificultate medie

Ana Ungureanu, profesoară de Matematică, consideră că subiectele de la Matematică au fost mai ușoare decât cele de la Simulare și au aproximativ același grad de dificultate ca și cele de anul trecut.

”Subiectele nu au fost grele. Se poate lua 8 foarte ușor, dar sunt subiecte din care se vede și cât a muncit copilul acasă. Oricum, subiecte fără legătură cu aplicabilitatea în viața reală… calcul brut, diferite tipuri de exerciții și diverse formule… Anii trecuți, au fost și probleme care se rezolvau cu ajutorul ecuațiilor, anul acesta nu s-au mai dat”, a declarat pentru SparkNews.ro profesoara de la Şcoala Gimnazială ”Profesor Mihai Dumitriu” din Valea Lupului, Iaşi.

Profesoara de matematică Roxana Goga, de la Colegiul ”Sfântul Sava”, a declarat, de asemenea, pentru HotNews că subiectele au avut o dificultate medie și sunt mai ușor de rezolvat decât cele de la simularea examenului. Potrivit profesoarei, elevii foarte pregătiți nu au avut nicio dificultate în a le rezolva, iar cei care nu s-au descurcat foarte bine la simulare au avut ceva emoții.

Absolvenții clasei a VIII-a au avut două ore la dispoziție pentru a rezolva trei subiecte, fiecare de câte 30 de puncte. Pe HotNews.ro puteți citi rezolvarea subiectelor la Matematică.

Ce spun elevii care au susținut Evaluarea Națională

Unii dintre elevii care au susținut, joi, proba de Matematică au spus, la ieșirea din examen, că subiectele nu au fost atât de dificile.

„Mie mi s-au părut ușoare subiectele, accesibile. Sper să iau nota 10. Problemele de geometrie mi s-au părut mai dificile, dar eu m-am descurcat”,  a spus unul dintre elevii de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, potrivit tribuna.ro

„Subiectele au fost foarte ușoare, mă așteptam la ceva mult mai complicat. A fost un exercițiu mai greu la geometrie, de a afla coliniaritatea. Mă aștept la 9.5 sau 9.6. Față de cum am luat în simulări, nota ar fi foarte bună. Atunci am luat 8.9. Nu a fost notă rea, dar nu chiar bună pentru unde vreau eu să dau mai departe, adică tot aici, la ‘Lazăr’, pe Mate-Info”, a declarat o elevă.

 „Subiectele au fost mult mai ușoare decât la simulare. Mi s-au părut acceptabile”, a spus și unul dintre profesorii de la Colegiul din Sibiu.

Subiectele la Matematică, primite astăzi de candidați, la Evaluarea Națională:

Sursa foto: ziarulunirea.ro
Sursa foto: ziarulunirea.ro

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.