Povești ale cercetătorilor români care pot inspira tinerii. Campanie lansată de Ministerul Educației – primul episod: „O Româncă în Antarctica”

0
Sursa foto: Ministerul Educației și Cercetării

Ministerul Educației și Cercetării a lansat o campanie de promovare a performanțelor realizate de cercetătorii români, cu scopul de ”a inspira tinerii prin modelele de bune practici validate și de a combate narațiunile false prin puterea cunoașterii autentice”. Prima poveste prezentată în cadrul campaniei este cea a Danielei Pascal, cercetătoare la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH), revenită recent dintr-o expediție științifică în Antarctica.

”Ministerul Educației și Cercetării (MEC) își reafirmă angajamentul de a aduce știința și cultura mai aproape de publicul larg, prin educație și promovarea gândirii critice, ca antidot eficient împotriva manipulării, conspirațiilor și pseudocunoașterii propagate de pseudoștiință și pseudoreligie. Într-o lume în care dezinformarea câștigă tot mai mult teren, MEC își asumă rolul de platformă care conectează oamenii cu realizările autentice ale cercetării românești, contribuind astfel la dezvoltarea unei societăți informate și reziliente.

În acest scop, MEC – prin Autoritatea Națională pentru Cercetare (ANC) – anunță lansarea unei inițiative ambițioase, în cadrul căreia, lunar, va fi promovată cel puțin o performanță științifică majoră, cu impact semnificativ pentru societate, obținută de cercetători din universitățile și institutele de cercetare din România”, a transmis, luni, MEC într-un comunicat de presă.

Prima realizare inclusă în cadrul campaniei ”Știința pe înțelesul tuturor!”, care ”își propune să scoată în evidență performanțele cercetătorilor români, să inspire tinerii oferind modele de bune practici și să combată narațiunile false prin puterea cunoașterii autentice, este povestea remarcabilă a Danielei Pascal, cercetătoare la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară <Horia Hulubei> (IFIN-HH), revenită recent dintr-o expediție științifică în Antarctica”.

„Filmul <O Româncă în Antarctica!>, realizat în colaborare cu fizicianul Cristian Presură, a fost lansat pe rețelele de socializare și a atras deja sute de mii de vizualizări. Materialul prezintă contribuțiile Danielei Pascal la cercetarea polară, subliniind rolul său în avansarea cunoașterii științifice și impactul acesteia asupra societății globale.

Performanța sa a fost promovată pentru prima oară în paginile revistei InHouse, publicație care aparține Autorității Naționale pentru Cercetare și care este dedicată promovării științei și cercetării de top din România”, precizează MEC.

Conform sursei citate, această campanie ”se alătură altor demersuri recente ale MEC, precum parteneriatele cu Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și platformele de socializare, menite să combată dezinformarea și să promoveze gândirea critică în spațiul public”.

”Prin astfel de proiecte, MEC dorește să creeze punți între comunitatea științifică și cetățeni, oferind modele pozitive și informații verificate. Ministerul Educației și Cercetării invită publicul larg să urmărească și să distribuie aceste povești de succes, contribuind la diseminarea cunoașterii autentice și la combaterea dezinformării. Prin promovarea realizărilor științifice românești, nu doar celebrăm excelența, ci construim o societate mai bine informată, capabilă să discearnă adevărul de ficțiune”, a mai transmis ministerul.

Citește și: Parteneriat cu TikTok pentru „activități educaționale de promovare a științei și de control al pseudoștiinței”, a anunțat Ministerul Educației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.