Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, miercuri, lansarea unui proiect-pilot de utilizare a inteligenței artificiale în unități educaționale. Potrivit ministerului, scopul proiectului este ”optimizarea activității profesorilor și îmbunătățirea procesului de învățare pentru elevi și studenți”, AI fiind ”un instrument pentru profesori și elevi, nu un înlocuitor al profesorului”. Prima unitate-pilot va fi selectată de minister, iar Microsoft România va realiza implementarea proiectului.
”După o întâlnire cu conducerea Microsoft România, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a decis să implementeze un proiect-pilot de utilizare a inteligenței artificiale în unități educaționale, pentru a optimiza activitatea cadrelor didactice, procesul de învățare al elevilor/studenților și procesul educațional, în general”, a precizat MEC într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, ministerul va stabili unitatea-pilot inițială, iar Microsoft România și conducerea unității de învățământ își vor asuma implementarea proiectului.
„Inteligența Artificială este o dezvoltare tehnologică care, în sine, nu este bună sau rea, dar care poate deveni astfel, în funcție de cum o utilizăm. Pentru a o putea utiliza bine, în avantajul sistemului educațional, vom pilota un astfel de demers, iar apoi, în funcție de rezultate, vom extinde procesul”, a declarat Daniel David.
Ministrul a mai arătat că există deja ”un proces masiv de digitalizare în unitățile educaționale din țară, iar planurile-cadru includ discipline obligatorii (asociate tehnologiei informației) și opționale (inclusiv de inteligență artificială) asociate revoluției tehnologice prin care trecem, aspecte care creează premisele pentru utilizarea mai complexă a inteligenței artificiale în mediul educațional”.
”Atenție însă, în viziunea mea, inteligența artificială este un instrument al cadrului didactic și al elevului/studentului, nu o alternativă la cadrul didactic sau un instrument care «lenevește» elevul/studentul, și, foarte important de înțeles, este un instrument care trebuie să fie mereu monitorizat etic-moral. Diverse țări au demarat deja astfel de proiecte, probabil cel mai recent exemplu fiind Estonia, care îl dorește chiar deja generalizat la nivelul întregului sistem de învățământ, așa că nu vreau ca România și sistemul nostru educațional să rămână în urmă”, a spus Daniel David.
Citește și:
- Utilizarea inteligenței artificiale ar trebui să facă parte din repertoriul de metode pe care le are un profesor la clasă, spune Daniel David
- Elevii sunt captivați de aplicațiile digitale la orele de matematică. Profesor Merito: „Au un mare impact asupra lor. Eu profit la maximum de inteligența artificială”
- Metode care îi fac pe copii să spună „wow”. „Întreabă-l pe ChatGPT” și „Elevul secret” – idei de la clasă, puse în practică de două învățătoare