Ministerul Educației și Cercetării a lansat în consultare publică marți, 18 martie, un proiect de metodologie pentru predarea Religiei în învățământul preuniversitar. Documentul reglementează modalitatea de înscriere a elevilor la orele de religie, dar și organizarea activităţii celor care nu studiază disciplina. Pentru aceștia din urmă, școlile vor stabili prin propriul regulament activităţile pe care ei le pot desfăşura, spaţiile în care au loc, precum şi responsabilităţile privind asigurarea supravegherii şi siguranţei elevilor, în perioada în care ceilalţi elevi ai clasei participă la ora de religie.
Înscrierea elevilor pentru a frecventa ora de Religie
”Părinţii/reprezentantul legal, pentru elevul minor, respectiv elevii majori care doresc să îşi exercite dreptul de a participa la ora de Religie îşi exprimă opţiunea în scris, într-o cerere adresată unităţii de învăţământ, în care precizează şi numele cultului solicitat. (…) Schimbarea opţiunii de a frecventa ora de Religie se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a reprezentantului legal, pentru elevul minor”, se arată în proiectul de metodologie.
Confom documentului, cererea de înscriere pentru ora de religie este valabilă pe toată perioada de şcolarizare în învăţământul preuniversitar sau până la schimbarea opţiunii.
Ce mai prevede proiectul:
- În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. Elevului care nu frecventează orele de religie i se va asigura prezența în unitatea de învățământ pe durata derulării cursurilor.
- Părinţii copiilor care urmează să îşi facă debutul şcolar în învăţământul primar şi care doresc participarea copilului la ora de Religie bifează în cererea-tip de înscriere rubrica corespunzătoare, precizând cultul solicitat.
- În situaţia în care părinţii/reprezentantul legal, pentru elevul minor, respectiv elevul major decid, în cursul anului şcolar, schimbarea opţiunii de a frecventa ora de Religie, situaţia şcolară a elevului respectiv pe anul în curs se încheie fără disciplina Religie.
Organizarea predării disciplinei Religie
- În învățământul primar, gimnazial și liceal predarea disciplinei Religie se organizează cu întreaga clasă, dacă elevii care au depus/pentru care au fost depuse cereri solicită frecventarea orei de Religie la acelaşi cult.
- În situaţia în care, pentru un nivel de clasă, au fost depuse cereri de frecventare a orei de Religie pentru mai multe culte, conducerea unităţii de învăţământ organizează predarea disciplinei Religie prin gruparea elevilor de la nivelul de clasă respectiv în mai multe formaţiuni de studiu, corespunzătoare cultelor pentru care există solicitări, cu respectarea prevederilor legale referitoare la efectivele formațiunilor de elevi.
- În situaţia în care numărul solicitărilor de frecventare a orei de Religie pentru un anumit cult, depuse de elevii de la acelaşi nivel de clasă, nu permite constituirea formaţiunii de studiu pentru disciplina Religie cu respectarea efectivului minim prevăzut de lege, studierea disciplinei Religie pentru cultul respectiv se poate face şi în regim simultan.
- Predarea în regim simultan se face pentru elevii care solicită studierea Religiei pentru cultul respectiv de la două sau mai multe niveluri de clasă aparţinând aceluiaşi nivel de învăţământ – primar/gimnazial/liceal.
- În cazul în care, pentru un anumit cult, nu este posibilă organizarea predării disciplinei Religie în niciuna din situaţiile menţionate anterior, elevii cărora nu li s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină pot să participe la studiul Religiei în cadrul cultului propriu.
Organizarea activităţii elevilor care nu studiază disciplina Religie
- Pentru elevii care nu solicită frecventarea orei de Religie sau cărora nu li s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină, unităţile de învăţământ stabilesc prin propriul regulament activităţile pe care aceştia le pot desfăşura, spaţiile în care se desfăşoară activităţile, precum şi responsabilităţile privind asigurarea supravegherii şi siguranţei elevilor, în perioada în care ceilalţi elevi ai clasei participă la ora de Religie.
- Elevii cărora nu li se pot asigura condiţiile pentru frecventarea orelor de Religie, conform confesiunii proprii, pot solicita să participe, în calitate de audienţi, la orele de Religie organizate de unitatea de învăţământ pentru elevii aparţinând altor culte. Participarea se aprobă de către conducerea unităţii de învăţământ, la solicitarea scrisă a părinţilor/ reprezentanților legali pentru elevii minori, respectiv la solicitarea elevilor majori.
- Elevii care participă ca audienţi la ora de Religie nu vor fi evaluaţi, iar situaţia şcolară a acestora se încheie fără disciplina Religie.
- Absenţa elevului care nu a solicitat frecventarea orei de Religie de la activităţile prevăzute mai sus exonerează cadrul didactic/ personalul didactic auxiliar care asigură organizarea/ desfăşurarea/ supravegherea activităţii de orice tip de răspundere.
Propunerile și sugestiile cu privire la proiect pot fi trimise în 10 zile calendaristice de la publicarea acestuia pe adresa de e-mail consultari.publice@edu.gov.ro.
Potrivit Legii învățământului preuniversitar, Religia este inclusă ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun, în planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial și liceal.