Parteneriat cu TikTok pentru „activități educaționale de promovare a științei și de control al pseudoștiinței”, a anunțat Ministerul Educației

0
Foto: pixabay.com

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat inițierea unui parteneriat cu TikTok în cadrul căruia vor fi realizate ”activități educaționale de promovare a științei și de control al pseudoștiinței”, precum și crearea pe platformă a unor ”spații educaționale sigure, controlabile și stimulative pentru copii”.

Într-un comunicat de presă transmis marți, Ministerul Educației și Cercetării precizează că ministrul Daniel David a luat, în această săptămână, ”trei decizii fundamentale pentru protecția românilor, prin combaterea pseudoștiinței și a manipulărilor”.

O primă decizie se referă la realizarea unui parteneriat cu Consiliul Național al Audiovizualului pentru un ”Ghid privind Combaterea Conținutului Ilegal în Online”, care ”va fi diseminat și discutat în cadrul școlilor/universităților din țară”. ”Astfel, îi încurajăm pe decidenții din educație-cercetare să popularizeze acest ghid în grupurile elevilor/studenților, aparținătorilor acestora și ale personalului din educație-cercetare și să protejăm imaginea/demnitatea personală și umană în general”, se arată în comunicat.

Cea de-a doua decizie vizează platforma TikTok: ”Ca urmare a unei întâlniri cu reprezentanții TikTok România, s-a stabilit inițierea unui parteneriat în cadrul căruia se vor realiza o serie de activități educaționale de promovare a științei și de control al pseudoștiinței, inclusiv de a crea pe platforma TikTok spații educaționale sigure, controlabile și stimulative pentru copii (singuri și/sau alături de părinți și profesori) și adulți.”

În final, ministerul transmite că, pornind de la discuțiile preliminare avute în luna februarie a acestui an cu vicepreședinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, ”ministrul Daniel David și-a exprimat interesul pentru a iniția două acțiuni la nivel european prin care: ​1. educația-știința să pătrundă mai puternic în social media; 2. ocupațiile/profesiile existente să fie corect prezentate cetățenilor europeni”

  • Ministrul Daniel David: „Potențialul intelectual (de inteligență/creativitate) al românilor este comparabil cu al oricărei națiuni din țările mai dezvoltate. Dar acesta trebuie trecut prin educație pentru a-l valorifica în beneficiul națiunii și pentru a-i proteja pe oameni de irosirea/distorsionarea acestuia prin contaminarea cu pseudoștiință și pseudoreligie. Prin reformele începute (ex.: planurile-cadru pentru învățământ liceal) regândim educația în școli, acolo unde ne aducem copiii, iar prin aceste demersuri ducem și educația/știința la copii, în mod nonformal și/sau în afara școlii. În această manieră, educația nu mai este doar calea regală spre succesul social, ci devine și principalul mecanism de protecție și valorificare a calităților umane pe care le avem!”
  • „Văd cu mare tristețe în spațiul public prea mulți tineri și seniori români inteligenți, copleșiți însă de manipularea pseudoștiinței/pseudoreligiei, exprimată în agresivitate și (adesea) în comportamente nedemne pentru un om (formula zbierată «Bă!» este de cele mai multe ori o marcă în acest sens). M-aș bucura ca educația să le redea șansa de a-și folosi potențialul bun pe care îl au în roluri prosociale. De asemenea, văd pe unele rețele de socializare tineri din alte țări, care, alături de distracție, exemplifică și aspecte educațional-științifice (ex.: exerciții interesante de matematică), în timp ce la noi, tinerii cu același potențial ajung să exprime prea des lucruri caraghioase și/sau nedemne pentru un om. Sper din nou ca educația să le redea șansa să-și folosească potențialul bun pe care îl au. De aceea am inițiat astfel de demersuri educațional-științifice: pentru a întări și/sau a recupera potențialul, respectiv demnitatea umană. Educația este aici pentru toți cei care o caută!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.