Utilizarea inteligenței artificiale ar trebui să facă parte din repertoriul de metode pe care le are un profesor la clasă, spune Daniel David

0
Foto: pexels.com

„Utilizarea inteligenței artificiale ar trebui să facă parte din repertoriul de metode pe care le are un profesor la clasă astfel încât să folosească inteligența artificială el în activitatea de predare, sigur, cu măsură, și în același timp să îi învețe pe copii cum să utilizeze inteligența artificială ca instrument educațional. Cred că în acest fel vom fi conectați cu schimbările tehnologice”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, joi, la TVR Info.

Ministrul Educației a făcut referire, în acest context, la disciplina ”Tehnologia Informației”, precizând că aceasta se regăsește în trunchiul comun în fiecare an, la toate specializările, în propunerile de planuri-cadru pentru liceu. ”Este acolo, indiferent că faci info sau faci coregrafie. Este acolo, trebuie să înveți aceste lucruri pentru că te pregătesc pentru viață”, a spus Daniel David, în cadrul emisiunii ”Prim plan” de la TVR Info.

Ministrul Educației a arătat că a fost criticat pentru declarațiile legate de studiile privind expunerea copiilor la ”ecrane” și a reluat concluziile acestora.

”Studiile arată că dacă copiii nu sunt expuși în jur de 4 ore – poți să mergi până la 6 în cazul unora sau până la 2 ore în cazul altora, depinde și de vârstă, depinde și de conținut, dar să spunem în medie în jur de 4 ore la ceea ce se cheamă screen, ecran – dar prin screen înțeleg și telefon, și  tabletă, și computer, și televizorul, și tabla inteligentă de la școală – pierde avantaje competitive astăzi. Nu trebuie să ne fie frică să îl expunem, doar că trebuie să îl expunem nu numai într-o logică de a te uita la filme sau a juca diverse jocuri agresive, ci și cu conținut educațional. Și dacă facem acest lucru, în care combinăm entertainmentul cu conținut educațional, în jur de 4 ore – între 2 și 6 – atunci copiii vor fi conectați cu revoluția industrială prin care trecem cu toții în acest moment. Lumea se schimbă rapid și adesea înspăimântător”, a declarat Daniel David.

În ceea ce privește planurile-cadru pentru liceu, ministrul Educaţiei a anunțat că, atunci când se va lucra la conţinuturi şi manuale, va veni cu exemple din sisteme de învăţământ europene considerate de succes.

”Când vom lucra la conţinuturi, voi aduce exemple de programe din astfel de ţări. Adică dacă lucrăm, spre exemplu, la programa de fizică sau de chimie, vreau pe nivelul echivalent educaţional să avem un model din Marea Britanie, un model din ţările nordice, poate unul din zona Germaniei şi să înţelegem şi noi cum trebuie făcută o programă aerisită şi atractivă pentru copii. De asemenea, când vom lucra la manuale, vom aduce exemple de manuale din acele ţări, fiindcă în acest moment, repet, după ce trecem de planurile-cadru şi să presupunem că scăpăm de obsesia numărului de ore – şi ştiu că este important, dar să presupunem că ne punem de acord, trecem de acest lucru – următoarea barieră va fi pe conţinut, fiindcă avem tendinţa să punem o mulţime de informaţii, multe, nerelevante sau intrăm în detalii care nu fac sens pentru nivelul pe care îl ţintim în educaţie”, a subliniat Daniel David.

Referitor la religie, ministrul a spus că, deși este în trunchiul comun, ”va trebui schimbat și acolo conținutul și modalitatea de predare fiindcă copiii alunecă în pseudoreligie”: ”Chiar și cei care sunt religioși, ajung să creadă lucruri care, din punct de vedere religios, sunt la limita blasfemiilor și nu văd diferența între cele două.”

Anterior, în intervenția săptămânală de pe Facebook, Daniel David a răspuns criticilor privind includerea religiei în trunchiul comun: ”Religia este acolo, nu forţează nimeni pe nimeni, dar în acelaşi timp religia este o componentă fundamentală în civilizaţia noastră şi trebuie să se vadă acolo. Dacă copiii o vor alege sau nu, asta este altceva. Am propus și o dezvoltare în această zonă astfel încât să avem şi elemente moral-etice, să avem discuţii despre extremismul religios. Eu cred că religia îşi merită locul acolo, dar sigur, oamenii pot să aibă păreri diferite.”

Citește și: Ministrul Educației anunță că „Istoria românilor/României” va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun la liceu – proiecte planuri-cadru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.