Ministrul Educației anunță că „Istoria românilor/României” va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun la liceu – proiecte planuri-cadru

0

”Istoria românilor/României” va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun, în cadrul planurilor-cadru pentru liceu, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, după discuțiile avute joi, 13 februarie, cu reprezentanții Academiei Române și ai Facultăților de Istorie din România. 

  • Facultățile de Istorie au transmis un memoriu ministrului Educației, Daniel David, în care au propus reintroducerea disciplinei ”Istoria românilor” și studierea în clasele a IX-a și a X-a a disciplinei ”Istoria universală”, iar în clasele a XI-a și a XII-a ”Istoria românilor”, la toate liceele, indiferent de profil, în trunchiul comun al disciplinelor.

În urma întâlnirii, Daniel David a mai anunțat că se va lucra ”colaborativ la programă pentru a avea un conținut mai aerisit și mai atractiv, inclusiv cu elemente distincte de consolidare, remediale și relevanță pentru viață a competențelor dobândite”.

”Vom colabora pentru a asigura în cadrul universităților pregătirea profesorilor în a dobândi metode moderne de educație, iar universitățile se vor implica mai direct și în formarea continuă a cadrelor didactice din preuniversitar”, a mai declarat ministrul Educației, conform unui comunicat de presă.

Declarația integrală a ministrului Educației, Daniel David: 

„Mă bucur că perioada de dezbatere a proiectelor de planuri-cadru pentru învățământul liceal începe să prefigureze modernizări de esență în educație, în general, și în istorie, în particular. Așa cum am spus la momentul lansării planurilor-cadru, alături de știință, religie și pregătire pentru viață, un element esențial este cel legat de cultura națională.

După clarificarea păstrării limbii latine în curriculumul de specialitate, mă bucur să fiu ministrul care poate contribui, alături de specialiștii de top ai domeniului, la readucerea după câteva decenii a «Istoriei românilor și a României” (numele va fi definitivat de Academia Română) ca disciplină de sine stătătoare la nivel liceal, așa cum mi-am exprimat interesul încă de la începutul dezbaterilor publice.

Mai precis, în urma discuțiilor și întâlnirilor de lucru cu reprezentanții Academiei Române și ai facultăților de istorie din universitățile țării, acceptând Memoriul serios și responsabil al acestora, am convenit următoarele:

  • modelul actual de predare a istoriei în liceu trebuie îmbunătățit și regândit;
  • «Istoria românilor/României» va deveni disciplină distinctă în trunchiul comun;
  • vom lucra colaborativ la programă pentru a avea un conținut mai aerisit și mai atractiv, inclusiv cu elemente distincte de consolidare, remediale și relevanță pentru viață a competențelor dobândite;
  • vom colabora pentru a asigura în cadrul universităților pregătirea profesorilor în a dobândi metode moderne de educație, iar universitățile se vor implica mai direct și în formarea continuă a cadrelor didactice din preuniversitar;
  • vom discuta și alte aspecte ale Memoriului după etapa de diagnostic și evaluare a sistemului de educație și cercetare pe care am anunțat-o pentru luna mai (2025).

Le mulțumesc colegilor și specialiștilor în istorie pentru deschiderea constructivă și îi încurajez pe toți oamenii educației să folosim rațional și înțelept perioada de dezbatere a planurilor-cadru pentru modernizarea educației românești!”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.