Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, scrie pe blogul personal, într-un articol pe tema propunerilor de planuri-cadru pentru liceu, că va propune ”revenirea la elementul centralizat” pentru disciplina limba latină, ”descentralizarea, bună ca intenție, neasigurând încă alegerea rațională acolo unde s-ar cuveni dacă latina rămâne opțională”.
- În proiectele de planuri-cadru pentru profilul Umanist, lansate în consultare publică, Limba latină nu se regăsește în curriculumul de specialitate, în prezent fiind inclusă în curriculumul diferențiat (o oră la clasele IX-X de Filologie și Științe sociale, 2 ore în clasa a XI-a la Filologie și o oră în clasa a XII-a Filologie).
- Într-un material publicat de Ministerul Educației, săptămâna trecută, se arată că ”orele nu mai sunt incluse explicit în CS (erau anterior în CD), însă sunt avute în vedere în CS flexibil (unde există o rezervă de 4 ore – câte una pe an) și în CDEOȘ”. ”Dacă îngrijorarea vizează lipsa explicită a acestor discipline în lista detalierilor CS, se va analiza decizia ca acestea să fie incluse în varianta finală a planurilor-cadru, posibil cu buget de ore din CS flexibil”, se precizează în document.
În postarea de pe blog, Daniel David face precizări cu privire la limba latină, spunând că va propune ”revenirea la elementul centralizat”.
”Am început astfel să înțelegem filosofia acestor planuri-cadru, și anume nu de a „scoate” discipline/ore pentru a reduce simplu încărcarea pe elevi, ci de a reduce centralismul (caracterul obligatoriu) prin unele descentralizări la nivelul școlii și la nivelul deciziei elevilor (caracterul opțional). Așadar, demersul înseamnă de fapt încurajarea unui registru opțional mai consistent, în care să ținem cont și de alegerile școlilor și ale elevilor (nu doar ale ministerului), pentru a personaliza educația. Rămâne de văzut cât se va descentraliza, în această formă unii considerând că este prea mult, alții că este prea puțin. Cu siguranță, în cazul latinei voi propune în final revenirea la elementul centralizat, descentralizarea, bună ca intenție, neasigurând încă alegerea rațională acolo unde s-ar cuveni dacă latina rămâne opțională (așa cum am fost convins prin discuțiile cu specialiștii și organizațiile profesionale din domeniu)”, scrie ministrul Educației.
Daniel David mai spune că, în noile planuri-cadru, se vor regăsi ca nume ”discipline care contribuie direct la cultura națională (ex. Istoria românilor)”, iar gramatica va reveni la liceu: ”După mai mult de 20 de ani de lipsă vom readuce ca nume discipline care contribuie direct la cultura națională (ex. Istoria românilor), pentru a da un semnal clar că o lume modernă nu poate exista fără identitatea națională, iar gramatica va reveni de asemenea la liceu; așa cum am spus la lansarea planurilor-cadru, prea mulți copii nu-și cunosc corect istoria sau geografia națională și vorbesc prost limba română.”
Articolul integral – ”După primele 10 zile de dezbateri ale planurilor-cadru, iată primele constatări:
- Sunt optimist că învățăm să dezbatem. Acest exercițiu de dezbatere a planurilor-cadru este și unul educațional. Dacă în primele zile reacțiile au fost de critică sau susținere (adesea necondiționate), la apelul meu că acest lucru nu mă ajută în a găsi cea mai bună variantă pentru elevi, profesori, părinți și societate, oamenii educației au început să vină cu propuneri tot mai bune și suntem pe drumul corect.
- Am început astfel să înțelegem filosofia acestor planuri-cadru, și anume nu de a „scoate” discipline/ore pentru a reduce simplu încărcarea pe elevi, ci de a reduce centralismul (caracterul obligatoriu) prin unele descentralizări la nivelul școlii și la nivelul deciziei elevilor (caracterul opțional). Așadar, demersul înseamnă de fapt încurajarea unui registru opțional mai consistent, în care să ținem cont și de alegerile școlilor și ale elevilor (nu doar ale ministerului), pentru a personaliza educația. Rămâne de văzut cât se va descentraliza, în această formă unii considerând că este prea mult, alții că este prea puțin. Cu siguranță, în cazul latinei voi propune în final revenirea la elementul centralizat, descentralizarea, bună ca intenție, neasigurând încă alegerea rațională acolo unde s-ar cuveni dacă latina rămâne opțională (așa cum am fost convins prin discuțiile cu specialiștii și organizațiile profesionale din domeniu).
- Am cerut tuturor disciplinelor (specialiștilor care se ocupă de acestea) să gândească modele noi, nu doar număr de ore, în forma actuală lucrurile nefuncționând bine, în condițiile în care școala produce prea mult analfabetism funcțional pentru secolul XXI. Chiar nu se mai poate așa! Iar profesorii și organizațiile profesionale au început să înțeleagă asta. Astfel, spre exemplu, după mai mult de 20 de ani de lipsă vom readuce ca nume discipline care contribuie direct la cultura națională (ex. Istoria românilor), pentru a da un semnal clar că o lume modernă nu poate exista fără identitatea națională, iar gramatica va reveni de asemenea la liceu; așa cum am spus la lansarea planurilor-cadru, prea mulți copii nu-și cunosc corect istoria sau geografia națională și vorbesc prost limba română.
- Este clar că aerisirea curriculumului trebuie să se facă apoi și la nivel de programe, aici gândindu-mă deja la impunerea unui procent din orele alocate disciplinelor care să fie dedicat doar consolidării, activităților remediale și transferului de cunoștințe în viața reală.
Dezbaterile continuă, în final urmărind să avem planuri-cadru în care modernitatea și tradiția contribuie la formarea unor absolvenți buni specialiști, buni cetățeni și oameni mulțumiți de propria viață. Așa cum am spus la lansarea lor, urmăresc ca planurile-cadru care vor rezulta din aceste dezbateri să fie larg acceptate pentru a moderniza educația românească!”
Citește și:
- Ministrul Educației: În zona istoriei, geografiei, latinei, am primit feedbackuri foarte bune. Cred că vom găsi soluții mulțumitoare pentru toți – planuri-cadru
- Geografia și istoria, în noile planuri-cadru pentru liceu. MEC: Luând act de opinia publică, statutul acestor discipline va fi reanalizat – document