Ministrul Educației, Daniel David, a declarat, duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, întrebat dacă susține interzicerea telefoanelor mobile în şcoli, că este „împotriva interzicerii diverselor lucruri” pentru că „dacă le interzici, reapar, de multe ori cu intensitate mai mare, în zone gri pe care nu le controlezi”.
”Nu. Eu întotdeauna am avut o problemă… Exceptând chestiile antisociale evidente, eu sunt împotriva interzicerii diverselor lucruri, fiindcă, ca psiholog, ştiu că dacă le interzici, reapar, de multe ori cu intensitate mai mare, în zone gri pe care nu le controlezi. Sunt pentru a controla educaţional telefoanele în şcoală. Adică de ce să le interzic? Poţi să ai diverse reguli. Nu ştiu, ai un dulap în clasă, când ai intrat în clasă, toţi ne lăsăm telefoanele aici. Avem pauză, bun, astea 10 minute, poţi să iei telefonul, să vorbeşti cu părintele tău dacă e o problemă sau alte lucruri, intrăm la clasă, ţi-l laşi din nou acolo. Nu înseamnă că aşa trebuie făcut, spun că aşa trebuie să folosim aceste device-uri. Tehnologia în sine nu este bună sau rea, devine bună sau rea în funcţie de cum o foloseşti. Hai să o folosim bine”, a spus Daniel David, în emisiunea „În fața ta”, difuzată de Digi24.
- Statutul elevului, adoptat în 2024, prevede că elevilor le este interzis: ”să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ. Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ, iar în lipsa acestora cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală. Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/ reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ.”
Întrebat, de asemenea, dacă școala se poate face pe TikTok, ministrul Educației a arătat că ”elemente de educație s-ar putea face pe TikTok”.
”Am avut o discuție cu un vicepreședinte al Comisiei Europene, pentru că, discutând cu diverși experți în domeniu, ei aveau ideea mai ales legată de educație, eu de zona de știință, am vrea, de exemplu, să ducem, dar la nivelul unui angajament european, la nivelul Comisiei – Comisia să ne ajute să negociem cu marile rețele sociale – să ducem conținuturi legate de știință și conținuturi educaționale, așa cum avem din când în când la televizor un spot de 30 de secunde pe stil de viață sănătos.
După ce te-ai jucat 40 de minute, o oră, nu știu (…), dar după ce ai stat și ai socializat, să apară un mesaj legat de știință, cu conținut educațional, astfel încât să ne asigurăm că ducem educația și acolo unde se află mintea copilului, că altfel mă tem, de multe ori, că devenim niște rezervații academice, muzee. Adică avem clădiri, stăm acolo, dar copiii, chiar dacă vin acolo obligatoriu, au mintea altundeva. Hai să mergem și noi unde este mintea lor”, a spus Daniel David.
Ministrul a arătat că este o problemă faptul că ”generația TikTok” își ia nu numai distracția de acolo, ci și cunoașterea: ”Este o problemă fiindcă cunoașterea în zona respectivă apare într-un amestec de cunoaștere și pseudo-cunoaștere, cu foarte multă pseudo-cunoaștere, manipulare, conspirație și foarte mulți n-au mintea pregătită să le separe și să separe de acolo lucrurile utile, fiindc[ sunt și multe lucruri utile în zona respectivă.”