Disciplina Geografie ”a dispărut” dintre materiile studiate la clasele a XI-a și a XII-a, conform proiectelor de plan-cadru pentru liceu lansate în dezbatere publică de Ministerul Educației și Cercetării, a atenționat, luni, Societatea de Geografie din România, informează Agerpres.
”Tocmai în timp ce Societatea de Geografie din România pregătește aniversarea a 150 de ani de la înființare și primește confirmările de participare a zeci de mari personalități geografice din întreaga lume, aflăm cu surprindere că Geografia a dispărut pur și simplu dintre disciplinele studiate la clasele a XI-a și a XII-a, conform noilor proiecte de plan-cadru pentru liceu, lansate în dezbatere publică.
Geografia este disciplina care a pierdut după 1990 cele mai multe ore din învățământul preuniversitar, deși se vorbește tot mai mult de globalizare, de schimbări climatice, de revoluții industriale, de disparități teritoriale, de geopolitică, poluare, planificare teritorială etc.”, se arată într-o scrisoare deschisă a asociației adresată ministrului Educației și Cercetării, Daniel David.
Semnatarii solicită păstrarea Geografiei în trunchiul comun la clasele a XI-a și a XII-a, ca urmare a importanței sale în formarea elevilor: ”gândire critică, înțelegerea lumii în care trăim, a naturii în general”.
”Cu diplomele și premiile câștigate la concursurile internaționale – olimpiade de Geografie, de Științe ale Pământului – putem înconjura, simbolic, întreaga graniță a României. Nicio altă disciplină nu a adus atâtea premii internaționale și atâta vizibilitate internațională pentru școala românească. (…) Inexplicabilă și tristă această decizie luată de un grup de așa-ziși experți, grup din care niciun geograf nu a făcut parte și, deci, nu au putut să-și prezinte punctul de vedere”, se evidențiază în scrisoare.
Conform semnatarilor, valori precum formarea unei culturi, a unei conștiințe identitare nu mai sunt posibile în condițiile în care Geografia nu mai este obiect de studiu la clasele a XI-a și a XII-a.
”Consecințele vor fi dramatice pe termen lung asupra formării elevului. Geografia este mai mult decât o știință despre Pământ și despre om. Geografia este o știință fundamentală între științele naturii, cu rol esențial în formarea deopotrivă a unei culturi generale, dar și a unor deprinderi practice utilizabile în viața de zi cu zi. Geografia este o știință aplicată care formează și dezvoltă respectul față de valorile democratice. (…) Un popor care nu își cunoaște Istoria e condamnat să o repete, un popor care nu își cunoaște Geografia este condamnat la dezrădăcinare și la pierderea identității”, a mai transmis Societatea de Geografie din România.
Secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Bogdan Cristescu, a explicat, luni, referindu-se la planurile-cadru puse în consultare, că nu a fost eliminată nicio disciplină.
”Unul dintre lucrurile pe care simțim nevoia să le precizăm este că definiția trunchiului comun a fost modificată. Deci, rugăm colegii profesori ca atunci când se uită în aceste planuri-cadru să nu se mai uite la trunchiul comun cu aceiași ochi cu care se uită la trunchiul comun în vigoare. Legea Educației a modificat trunchiul comun și atunci acest trunchi comun este valabil pentru toți elevii de liceu din România, spre deosebire de situația actuală, în vigoare, când trunchiul comun era caracteristic doar filierelor. (…) Prin propunerea de proiect de plan-cadru trunchiul comun este unic tuturor. (…) Nu s-a scos nicio disciplină, sub nicio formă disciplinele nu au fost eliminate sau scoase”, a afirmat secretarul de stat.
În ceea ce privește geografia, secretarul de stat a spus că informația că s-a scos această disciplină obligatorie este ”incompletă și deci falsă”. Precizările secretarului de stat:
- ”Geografia a rămas obligatorie la clasa a IX-a și la clasa a X-a cu același număr de ore ca și până acum și a trecut în curriculumul de specialitate la filiera teoretică, profilul Umanist.”
- Elevii interesați de la profilul Real, clasele a XI-a și a XII-a, pot studia geografia în cadrul CDEOȘ – ”geografie adaptată intereselor lor, pe care cel mai bine le cunosc profesorii din școală, care vor face această propunere”.
- La Științe sociale, ”numărul de ore s-a păstrat, inclusiv la clasele XI-a și a XII-a, și există și posibilitatea unui plus prin CDEOȘ”.
- La specializarea Filologie, ”proiectele de plan-cadru chiar suplimentează situația actuală cu câte o oră la clasele a XI-a și a XII-a, față de trunchiul comun + curriculumul diferențiat din planurile-cadru în vigoare, iar CDEOȘ poate suplimenta”.
Citește și:
- Bogdan Cristescu, secretar de stat în MEC: Nu s-a scos nicio disciplină. Definiția trunchiului comun a fost modificată (planuri-cadru liceu)
- Daniel David, reacție la criticile privind tăierea unor discipline din trunchiul comun: Materiile sunt acolo, dar în curriculumul de specialitate