Chimia predată cu exemple din viața cotidiană și experimente. Profesoara Mădălina Crăciunescu: „Chimia nu este ușoară, dar are frumusețea ei”

0

Când foștii elevi îți fac vizite surpriză sau, la final de clasa a XII-a, îți spun că așteptau cu nerăbdare orele și le stârneai curiozitatea prin modul în care predai, este clar că ești un profesor apreciat. Un profesor care reușește să construiască o relație frumoasă cu liceenii și îi motivează să învețe și să descopere materia. ”Chimia nu este o materie ușoară, dar are frumusețea ei”, spune profesoara Mădălina Crăciunescu, cea pe care unii elevi o descriu drept ”cel mai bun profesor”. Unul care îi ajută să înțeleagă chimia cu exemple din viața cotidiană, cu experimente, dar și prin vizite la facultăți de specialitate. ”Sunt genul de profesor care nu obosește explicând când ei nu se opresc întrebând”, adaugă profesoara. 

Mădălina Crăciunescu (foto) este profesoară de chimie la Liceul Teoretic „C.A. Rosetti” din București, un liceu despre care se spune că dă mulți studenți la Medicină. Lucru recunoscut și de profesoară, care susține că ”C.A. Rosetti” a fost mereu considerat ”o bună rampă de pornire pentru cei care doresc să își croiască viitorul la Medicină, Farmacie, Stomatologie”.

”Eu adaug aici și Medicina veterinară, Bioingineria medicală și Ingineria chimică, Chimia și Biologia universitară, facultăți care au la bază chimia și care sunt, de asemenea, căutate de absolvenții noștri. În fiecare an, elevii noștri sunt admiși la aceste facultăți, iar numărul mare de absolvenți, de-a lungul timpului, nu face decât să cimenteze cele spuse mai sus”, precizează profesoara.

Cel mai bun profesor”

Mădălina Crăciunescu predă de mai bine de 20 de ani chimia și este exemplul profesorului îndrăgit de elevi, unul care ”știe când să fie sever, fără a exagera, și când să înconjoare copiii cu căldură, bună dispoziție și zâmbete”.

”Fără doar și poate, ați fost cea mai bună profesoară din toți acești 4 ani de liceu, reușind cu brio să-i faceți mai speciali. Datorită pasiunii dumneavoastră pentru materia pe care o predați, am învățat chimia frumos, prin glume și explicații logice, care îmbinate au creat cele mai interesante ore, cât și cele care mi-au stârnit cel mai tare curiozitatea”, a fost mesajul unei absolvente de clasa a XII-a, anul trecut, pentru profesoara de chimie.

Ce face Mădălina Crăciunescu pentru a-i apropia pe liceeni de disciplina Chimie? ”Chimia nu este o materie ușoară, dar are frumusețea ei, descoperită în tot ceea ce ne înconjoară, aducând în viața noastră culoare, gust, aromă și posibilități. Îmi place să cred că, prin ceea ce fac la catedră, îi ajut pe copii să descopere aceste lucruri cu răbdare, insistență, implicare. Ceea ce ajută mult sunt exemplele din viața cotidiană, atitudinea și, poate, chiar și felul meu de a fi. Sunt genul de profesor care nu obosește explicând când ei nu se opresc întrebând. Iar vizitele la facultăți de specialitate sunt cele care le oferă ajutor suplimentar pentru a descoperi calitățile chimiei și importanța ei”, răspunde Mădălina Crăciunescu.

Exemplele din viața cotidiană cu ajutorul cărora profesoara îi face pe elevi să înțeleagă teoria merg de la discuțiile despre mașini (combustibili, cauciuc, antigel, de exemplu) și produse cosmetice (esențe, arome, hidratare) până la cele despre alimentație sau fibre textile. ”Toate oferă o motivație în plus pentru studiul chimiei, dar adaugă și noi fațete diamantului imaginației, a cărui șlefuire duce la cunoaștere și înțelegere”, explică profesoara.

Din cadrul lecțiilor de chimie nu lipsesc experimentele pentru că ”chimia este, așa cum am spus, tot ceea ce ne înconjoară”: ”Nu poți înțelege cum funcționează un motor, până nu îi vezi componentele și modul în care ele lucrează împreună. Așa este și cu chimia. Experimentul face parte din ea, fie că vorbim de cele clasice sau de cele virtuale, utilitatea lor pentru a înțelege această disciplină nu poate fi negată. În funcție de capitole și lecții, atunci când se poate, lucrăm experimental.”

Experimentele care se bucură de un real succes – am vrut să aflăm acest lucru – sunt ”cele cu puternic impact vizual, de la formarea oglinzii de argint la oxidarea glucozei, la reacțiile de identificare pe bază de culori sau degajări de gaze”.

„Fiecare elev este genial într-un domeniu”

Mădălina Crăciunescu consideră că un profesor bun este acel om care ”se implică în ceea ce face cu mult suflet, dăruire și empatie, acel cadru didactic dornic de a descoperi mereu noi și noi metode de atragere a minților tinere”.

”Le spun întotdeauna elevilor mei că fiecare dintre ei este genial într-un domeniu, tot ce au de făcut este să nu obosească să îl caute și să îl descopere. Nu poți cere nimănui să fie bine pregătit la tot, pentru că perfecțiunea nu există. Dimpotrivă, eu consider că suma imperfecțiunilor noastre ne oferă unicitate. Și dacă modul în care realizezi proiecte, te documentezi pentru a prezenta apoi tuturor, lucrezi, întrebi pentru a descoperi sau a înțelege, oferi ajutor te face să îndrăgești chimia, atunci ești unul din generațiile de copii care au descoperit chimia la orele mele”, spune profesoara.

Pentru elevii săi, Mădălina Crăciunescu organizează activități extrașcolare, fiind de altfel implicată în diferite proiecte în afara școlii: ”De la vizite, la excursii, tabere, simpozioane și sesiuni de comunicări științifice, webinare, tot ceea ce ține de viața de profesor și conectarea ei la realitatea cotidiană sunt coordonatele care mă însoțesc în afara școlii, pentru că viața unui profesor nu se schimbă dincolo de porțile liceului. Este identitatea noastră.”

Doza de umanitate

Mădălina Crăciunescu a fost și profesor voluntar în cadrul proiectului ”Adoptă intelectual un copil”, un program de pregătire gratuită a elevilor, derulat de comunitatea ”For Life”, creată la inițiativa profesorului Ovidiu Bădescu.

Timp de 4 patru ani, începând cu 2020-2021, a lucrat cu unul-doi copii în fiecare an școlar: ”Anul acesta este primul în care nu am reușit să mă mai înscriu, din cauza unor probleme personale. Copiii cu care am lucrat au avut nevoie de ajutor pentru consolidarea și înțelegerea noțiunilor de la clasă, dar și de sprijin pentru pregătirea examenelor ce însoțesc terminarea liceului și întâlnirea cu maturitatea. Atât timp cât există implicare din ambele părți, este imposibil să nu apară rezultate. Dar cei care le au sunt tinerii care luptă pentru ele, noi doar îi sprijinim puțin pe drumul către ele. Și da, rezultatele dorite, în cazul nostru, s-au concretizat cu bine.”

Profesoara mărturisește că proiectul “Adoptă intelectual un copil” a fost ”șansa de a face ceva legat de ce e aproape de sufletul meu, lucrul cu copiii”. ”Acest proiect a oferit atât profesorilor, cât și copiilor o doză de umanitate în plus în perioada dificilă în care a debutat, dar și după. Iar mie mi-a dat posibilitatea să ajut copii minunați să descopere că și chimia poate fi ușoară și frumoasă”, povestește Mădălina Crăciunescu.

Sursa foto: Arhiva personală – prof. Mădălina Crăciunescu

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.