Uniunea Elevilor Reprezentanți (UER) și Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) critică dur decizia Ministerului Educației de a aproba proiectele privind Statutul elevului și ROFUIP și de a ignora, din nou, drepturile și nevoile elevilor, se arată într-un comunicat de presă al celor două organizații. UER a depus plângere penală împotriva ministrului Educației, Ligia Deca, pentru ”încălcarea legii” și solicită demiterea acesteia.
Ministerul Educației a anunțat miercuri, 7 august, că proiectele de ordin prin care se aprobă Statutul elevului și Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) au fost transmise către publicare în Monitorul Oficial și ar urma să intre în vigoare, începând cu anul școlar 2024-2025.
”Prezentele proiecte trimit elevii în camere de detenție, în cazul în care profesorii consideră că aceștia au deranjat ora de curs. Această reglementare este neconstituțională, deoarece elevilor li se încalcă dreptul la educație.
Ministerul Educației a ignorat proiectul <Statutul Elevului 2.0>, depus de către organizația Salvați Copiii împreună cu asociațiile de elevi din țară, care reglementa dreptul elevilor la odihnă, implementa o metodologie de acordare a feedbackului anonim din partea elevilor pentru profesori, asigura protecția elevilor care depun sesizări cu privire la încălcarea drepturilor lor dar și produse de igienă menstruală în școli, etc.”, transmit reprezentanții celor două organizații.
În schimb – subliniază elevii – ”a venit cu acest proiect care cauzează numai probleme și aduce prejudicii actorilor din sistemul de învățământ”:
”Ligia Deca trimite elevii în săli de detenție pentru a fi supravegheați de alte cadre didactice în cazul în care aceștia deranjează ora. Pe lângă faptul că această idee încalcă dreptul elevilor la educație, este și total negândită. Există destule săli în toate unitățile de învățământ în care elevii să fie trimiși? Oare profesorii supraveghetori vor fi plătiți pentru orele state cu acei elevi? Cum ne putem da seama dacă acel elev chiar a deranjat ora, singura persoană care poate decide asta fiind profesorul? Exact, Deca a lăsat aceste <detalii”> pe seama unităților de învățământ.”
Uniunea Elevilor Reprezentanți reamintește că pe 25 iunie a organizat un protest pentru a-și exprima nemulțumirea față de aceste modificări absurde.
”Elevii au ieșit în stradă, au scandat și au cerut să fie ascultați, dar doamna ministru a ales, din nou, să le ignore complet cererile. Deși doamna ministru Ligia Deca a fost informată în mod clar despre existența Uniunii Elevilor Reprezentanți, asociație națională de elevi, și despre obligația de a consulta asociațiile naționale de elevi în scrierea acestor proiecte, a încălcat din nou Legea 198/2023. (“(4) Drepturile și îndatoririle elevilor sunt prevăzute în Statutul elevului, aprobat prin ordin al ministrului educației, în urma consultării Consiliului Național al Elevilor și a altor asociații reprezentative la nivel național ale elevilor.”) Din păcate, nicio asociație independentă de elevi nu a fost chemată la scrierea acestor proiecte care afectează elevii în mod direct.
UER a depus o plângere penală împotriva ministrului Ligia Deca pentru încălcarea legii. Solicităm demiterea acesteia!”, se mai precizează în comunicat.
- ”Când credeam că educația nu poate fi mai jos de atât, astăzi aflăm că adevăratul dezastru în educație abia începe. În ciuda încercărilor Uniunii Elevilor Reprezentanți și ale altor asociații din țară, proiectele Ministerului Educației pentru Statutul Elevului și ROFUIP urmează să intre în vigoare. Proiectele permit profesorilor să dea afară elevii de la ore și îi trimită în săli de detenție, deși, în mod evident, li se încalcă dreptul la educație. Ministerul Educației aruncă niște idei aberante și le lasă în grija școlilor, acestea având obligația de a stabili modalitatea de funcționare. Există în fiecare școală săli pentru această implementare? Există suficienți profesori care să se ocupe de elevii marginalizați? Probabil că nu, dar nu mai este grija Ministerului. Sunt profund dezgustată.” – Lorena Drăgușin, președinte UER
- ”Nu este prima oară când elevii își exprimă dezacordul cu privire la noile propuneri pentru Statutul Elevului si ROFUIP, cu toate acestea, am fost iar complet ignorați. Am oferit multiple motive pentru care camera de detenție nu ar funcționa în învățământul românesc din prezent, dar în mod evident doamna ministru își dorește această propunere implementată urgent. Având în vedere că este absolut evident că părerile elevilor nu sunt luate în considerare, am ruga măcar crearea unei întregi metodologii privind aceste camere de detenție, pentru a putea măcar asigura o funcționalitate corectă a sa. Până la urmă nu cred că Ministerul își dorește să lase atât elevii, cât și cadrul didactic în completă ceață, nu? Deși, în continuare Asociația Elevilor din București și Ilfov împreună cu Uniunea Elevilor Reprezentanți critică sumbru această propunere, ne dorim măcar un minim de respect arătat prin crearea acestei metodologii speciale!” – Maria Mogoșeanu, președinte AEBI
Citește și:
- Statutul elevului și ROFUIP 2024: Elevii care deranjează orele pot fi trimiși „într-un alt spațiu”. Media la purtare, scăzută la 20 de absențe nemotivate
- Ministrul Educației: Posibilitatea ca un profesor să trimită un elev care deranjează ora în alt spațiu din școală este o opțiune, nu o obligație