Școala din Rași, transformată într-un an – de la o clădire abandonată la una modernă și colorată: „Mulți spuneau că așa ceva este imposibil” FOTO

0
Școala din satul Rași, Ialomița, înainte și după renovare

Copiii din satul Rași, județul Ialomița, vor învăța într-o școală nouă din toamnă. Clădirea abandonată de 20 de ani a fost renovată și transformată într-un spațiu modern, colorat, în care există și laborator IT. Lucrările de consolidare și reabilitare au fost realizate de Asociația BookLand, din donații și sponsorizări și cu sprijinul administrației locale. Începând din septembrie, elevii care au învățat până acum într-un container se vor muta în ”școala de cărămidă”, acum o clădire în nuanțe vesele, atât în interior, cât și în exterior. 

În martie anul trecut, scriam despre școala lăsată în paragină de la Rași și despre implicarea unor elevi din București, care au donat pentru renovare. Asociația BookLand a început atunci lucrările de consolidare și renovare și le-a finalizat în iunie, anul acesta. Un an în care o clădire aflată într-o stare avansată de degradare a redevenit funcțională, în urma unor intervenții complexe, inclusiv la nivel structural.

”Cel mai complex proiect de renovare susținut de BookLand în cei patru ani de când renovează instituții de învățământ, rurale, Școala Primară Rași a fost construită la începutul secolului trecut și a deservit timp de aproape o sută de ani comunitatea locală. Astăzi, clădirea face parte din Complexul școlar Rași, alături de Grădinița cu Program Normal Rași și Școala Nouă Rași (structură tip container), și acestea renovate și dotate tot de BookLand anul trecut”, a transmis asociația.

Noua școală a fost inaugurată zilele trecute, iar directorul Școlii Gimnaziale Sălcioara, care are ca structură Școala Primară din Rași, Nicoleta Dan, spune că este un vis împlinit, în care mulți din comunitate nu credeau.

”În vara anului 2022, când au venit să filmeze la Rași clipul <Ani de Liceu>, cei de la BookLand au văzut pentru prima dată această clădire deteriorată. Fosta școală era în acel moment într-un stadiu avansat de deteriorare: fără acoperiș, cu pereții căzuți, tavane lipsă, fără uși și ferestre, dușumea putredă… S-a luat pe loc decizia de a readuce la viață această instituție de învățământ. Mulți spuneau că așa ceva este imposibil. Comunitatea credea că glumim, că nu vom reuși niciodată. Ambiția, dorința de a schimba ceva, puterea de muncă a echipei BookLand au făcut ca toate îndoielile să fie acum doar amintiri.

Azi, le mulțumim pentru că au redat școlii o clădire nu doar renovată, ci o clădire modernă, dotată corespunzător pentru desfășurarea actului educațional, o clădire colorată în nuanțe vesele care să atragă copiii spre școală. Fără BookLand, clădirea s-ar fi prăbușit, într-un final, iar copiii noștri ar fi continuat să își desfășoare cursurile în vechea școală de tablă tip container, unde vara aerul este irespirabil”, spune Nicoleta Dan.

Potrivit directoarei, ”școala de cărămidă” își va deschide porțile în septembrie pentru elevii care până acum au învățat în școala-container. ”Anul viitor, vor fi trei clase de învățământ primar la structura Rași și toți vor merge să învețe în școala de cărămidă. În prezent, la Rași, avem 26 de preșcolari și 55 de elevi de ciclu primar”, adaugă directoarea.

Școala-container

Școala din Rași a fost reabilitată în cadrul programului „Renovare școli în mediul rural”, derulat de Asociația BookLand. Conform organizației, costurile de renovare au fost de 350.000 de euro, din care 100.000 de euro a reprezentat contribuția Primăriei Sălcioara, care a achitat integral manopera. Restul sumei a fost acoperită de către cei 54 de parteneri ai proiectului, companii și asociații.

”Consolidarea unei școli e mai grea decât construcția ei. Putem confirma asta în ceea ce privește Școala Primară din Rași, cel mai complex proiect de renovare pe care ni l-am asumat. Întrebarea nu este ʻCe am făcut aici?ʼ, ci ce n-am făcut. Nu exagerez când spun că am trecut prin toate etapele. Aproape o lună am lucrat numai la curățarea școlii de tot ce era ultra-deteriorat: acoperiș cu tot cu structură de lemn, tavane, cărămizi mâncate de vreme, pardoseli și tot molozul existent. Pereții au fost înălțați cu cărămidă nouă, peste care am montat structura de lemn a acoperișului și țiglă metalică. Apoi am cămășuit pereții cu plasă sudată, am hidroizolat temelia, am turnat centuri de oțel beton și șape noi. Am construit o toaletă în incintă.

Bineînțeles că am termoizolat școala și am montat pavaj în jurul ei. Am construit de la zero instalația electrică, termică și sanitară, am tencuit și zugrăvit pereții, am montat gresie-faianță și ca pardoseală am turnat o soluție epoxidică care va ține zeci de ani. Tâmplărie PVC cu geam termopan, corpuri de iluminat, prize, întrerupătoare, rezervor GPL, centrală termică, calorifere, fosă septică, uși, obiecte sanitare și multe altele și-au făcut loc în această școală veche, care a devenit ʻșcoala nouă’”, a declarat Mihaela Petrovan, președintele Asociației BookLand.

Conform datelor asociației, prin programul „Renovare școli în mediul rural”, 80 de școli și grădinițe din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 – 2024, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual.

În vara acesta, BookLand începe să construiască ”primul său Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural în comuna Vulturești din județul Argeș (cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal) cu scopul de a forma, din 2025, muncitorii calificați de care România are atâta nevoie”.

Sursa foto: Asociația Bookland România

Citește și: Școala din Rași, renovată după 20 de ani în care a stat abandonată. Elevii unui liceu din București au donat pentru refacerea clădirii dărăpănate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.