Rezultate BAC 2024. Ligia Deca: Nu cred că integritatea examenului a fost afectată de apariţia subiectelor după ce copiii erau deja în săli

0

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, luni, că nu crede că integritatea examenului naţional de Bacalaureat a fost afectată în vreun fel de apariţia în spaţiul public a subiectelor, în prima zi de examen scris, după ce copiii se aflau deja în săli, relatează Agerpres.

Nu cred că integritatea examenului naţional de Bacalaureat a fost afectată în vreun fel de apariţia subiectelor după ce copiii se află deja în sălile de examen”, a precizat Ligia Deca, într-o conferinţă de presă, după afişarea primelor rezultate de la Bac.

Rezultatele inițiale la BAC 2024 (înainte de contestații) au fost publicate luni, 8 iulie, la ora 11.30, pe bacalaureat.edu.ro. Conform Ministerului Educației, ”rata cumulată de promovare (înainte de contestații) este de 76,4%: în creștere cu 3,6% față de prima sesiune din anul trecut (72,8%), respectiv cea mai ridicată în ultimii 15 ani”.

Întrebată cât de sigur este examenul în condiţiile în care subiectele apar pe internet la 20 de minute de la începerea probei, Ligia Deca a răspuns: „Această mediatizare apare după ce elevii sunt deja în parcursul examenelor, sunt în sălile de examen şi examenul este în desfăşurare. Cei care le pot vedea sunt cei care nu sunt în sălile de examen. În fiecare caz, noi am luat măsurile care se impun„.

Ministrul Educației a spus că există sancţiuni foarte clare care ar trebui să descurajeze orice astfel de încercare.

„Din păcate, avansul tehnologic face foarte grea depistarea unor astfel de dispozitive pentru comisii și trebuie să discutăm în ce măsură la nivelul pregătirii centrelor de examen putem avea măsuri de prevenție în afară de observarea pe care o fac profesorii asistenți atunci când se intră în săli sau dacă sunt prinși în timpul examenului comunicând sau utilizând diferite dispozitive, ei sunt eliminați din examen. Deci, măsuri există și acum. Pentru acele cazuri punctuale va trebui să găsim soluții în așa fel încât ele să fie din ce în ce mai puține spre deloc”, a arătat ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a precizat că la nivelul conducerii Ministerului Educaţiei nu a existat niciodată o interferenţă cu procesul firesc de elaborare a subiectelor şi a susţinut că tot ceea ce înseamnă feedback din desfăşurarea examenelor naţionale din acest an va fi analizat.

„Ne dorim să avem nişte chestionare şi pentru cadrele didactice implicate şi pentru elevi şi pentru cei din Ministerul Educaţiei pentru a putea vedea ce îmbunătăţim pentru anul viitor”, a spus ea.

Ministrul Educaţiei a declarat că şi-ar dori o flexibilitate mai mare în anii finali ai parcursului liceal, astfel încât să existe o relevanţă a disciplinelor care pot fi alese de elevi, în aşa fel încât parcursul ulterior în învăţământul superior să fie sprijinit de parcursul liceal.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.