BAC 2024. Rezultatele la examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, au fost publicate luni, 8 iulie, pe bacalaureat.edu.ro. Candidații pot depune contestații între orele 12.00 și 18.00.
Rezultatele inițiale la BAC 2024 (înainte de contestații) au fost publicate la ora 11.30, pe site-ul dedicat. Notele obținute de candidați se afișează și în centrele de examen.
- Vezi rezultatele la BAC 2024, prima sesiune, pe bacalaureat.edu.ro. Rezultatele sunt publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).
- Listele cu notele și mediile candidaților, publicate pentru fiecare județ și pentru București ⇒ bacalaureat.edu.ro.
- Lista rezultatelor pe țară la BAC 2024/ sortare după medie ⇒ bacalaureat.edu.ro.
Conform calendarului examenului de Bacalaureat 2024, contestațiile pot fi depuse/transmise luni, 8 iulie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
- Model cerere contestație – BAC 2024, sesiunea iunie-iulie
Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen și online).
La BAC 2023, rata de promovare în prima sesiune, înainte de contestații, a fost de 72,8% (73,3% – 2022 și 67,8% – 2021). 54 de candidați au încheiat probele scrise cu media 10 (162 de candidați în 2022). După contestații, rata de promovare a ajuns la 75%, iar numărul mediilor de 10 a crescut de la 54 la 76 (222 de candidați în 2022). În urma evaluării lucrărilor contestate, au fost modificate notele pentru 51.646 de lucrări.
Reamintim că lucrările de la BAC 2024 au fost corectate pe platforma dedicată evaluării digitalizate. Ce prevede ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2024 în privința evaluării lucrărilor:
- ”Articolul 12 (1) În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.
- (2) În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, se procedează astfel: – se nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării; – după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare și se înregistrează conform prevederilor procedurii menționate la art. 10 alin. (1); – se calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se înregistrează conform prevederilor procedurii menționate la art. 10 alin. (1).
- (3) În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, nota finală se calculează cu respectarea prevederilor alin. (1) și (2). În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de către alți doi profesori evaluatori. Nota finală, ca urmare a reevaluării în etapa de soluționare a contestației, este calculată cu respectarea prevederilor alin. (1) și (2).
- (4) Nota definitivă, acordată în conformitate cu procedura menționată la alin. (1)-(3), nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.”
Pentru a promova examenul de Bacalaureat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat):
- susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
- susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
- obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).
Citește și: Rezultatele inițiale la BAC 2024 vor fi publicate luni, 8 iulie. Contestațiile pot fi depuse după ora 12.00. Rezultatele finale, pe 12 iulie