EVALUARE NAȚIONALĂ 2024. Elevii bucureșteni care vor să își vadă lucrările scrise de la examenul de Evaluare Națională 2024 vor depune sau transmite electronic o cerere la școala unde au susținut examenul, în perioada 11-12 iulie, a anunțat Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Vizualizarea lucrărilor va avea loc în zilele de 16 și 17 iulie, aceasta fiind programată după soluționarea contestațiilor și publicarea rezultatelor finale.
Potrivit anunțului făcut de ISMB, cererile pentru vizualizarea lucrărilor se vor depune sau transmite prin mijloace electronice în zilele de 11 și 12 iulie, la secretariatele unităților de învățământ unde s-au susținut probele scrise – centre de examen/ la adresele de e-mail indicate, conform programului afișat la avizierul fiecărei unități de învățământ. Cererile vor fi semnate de părinte sau de reprezentantul legal al elevului.
Vizualizarea lucrărilor va avea loc în zilele de 16 și 17 iulie, după un orar care va fi comunicat părinților (interval de lucru, cel puțin 9.00-11.00 și 15.00-17.00). Lucrările vor putea fi vizualizate în șase școli din București, câte una în fiecare sector, iar elevii vor fi însoțiți obligatoriu de un părinte sau de reprezentantul legal.
Unitățile de învățământ din București în care se va organiza vizualizarea lucrărilor de la Evaluarea Națională 2024:
- sectorul 1: Școala Gimnazială ”Nicolae Titulescu”
- sectorul 2: Școala Gimnazială Nr. 24
- sectorul 3: Școala Gimnazială Nr. 95
- sectorul 4: Școala Gimnazială ”Mărțișor”
- sectorul 5: Școala Gimnazială ”Luceafărul”
- sectorul 6: Colegiul Economic ”Costin C. Kirițescu”.
Conform ISMB, vizualizarea lucrării scrise se face în prezența unei persoane desemnate de președintele comisiei, candidatul neavând dreptul de a fotografia lucrarea și/sau de a obține copia acesteia.
De asemenea, Ordinul privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2023-2024, stabilește că solicitarea de vizualizare a lucrării ”nu poate conduce la reevaluarea și/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor”.
Ce prevede Ordinul la Articolul 15:
- ”(1) Candidatul major și părinții/reprezentanții legali ai candidatului minor poate/pot solicita comisiei județene/ Comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale vizualizarea lucrării/lucrărilor propriului copil numai după afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.
- (2) Solicitarea de vizualizare, menționată la alin. (1), nu poate conduce la reevaluarea și/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor.
- (3) Membrii comisiei județene/Comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale sau cei ai Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor și a borderourilor de evaluare în scopul verificării/ reevaluării acesteia/acestora, conform prevederilor art. 6 alin. (10) și ale art. 9 alin. (25) din Metodologia de organizare și desfășurare a evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2010-2011, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.801/2010.”
Rezultatele obținute de absolvenții clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2024 au fost publicate miercuri, 3 iulie, la ora 12.00, pe site-ul evaluare.edu.ro.
Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afișate marți, 9 iulie.
Media generală la Evaluarea Națională reprezintă media de admitere la liceu. Conform calendarului admiterii la liceu 2024, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginți, este programată între 11 și 12 iulie și 15 și 22 iulie.
Ierarhia candidaților pentru fiecare județ și pentru București va fi publicată pe 10 iulie, criteriile de departajare folosite în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale fiind: 1. media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; 2. nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale; 3. nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale; 4. nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale.
Repartizarea computerizată în licee (prima etapă de admitere, la care participă numai elevii care au susținut Evaluarea Națională) va avea loc pe 24 iulie.
Citește și:
- Admiterea la liceu 2024. Cu ce medii s-a intrat la liceele din București în 2022 și 2023. Media ultimului admis pentru fiecare specializare
- Media ultimului admis la liceele din București, anul trecut: Matematică-informatică, Științe ale naturii, Filologie, Științe sociale – broșură
- Broșura pentru admiterea la liceu 2024. Ghidul adresat elevilor de clasa a VIII-a, publicat de inspectoratele școlare județene și București UPDATE
- Ghidul candidatului pentru admiterea la liceu 2024, București: Cum se completează opțiunile în fișele de înscriere/ Algoritmul de repartizare